17 juli 2015

Activisten vernederd tijdens proces in Azerbeidzjan

In de hoofdstad van Azerbeidzjan, Bakoe is deze week het proces begonnen tegen Leyla en Arif Yunus, een echtpaar dat strijdt voor verbetering van de mensenrechten in hun land. Een jaar geleden werden ze opgepakt, nadat ze een oproep hadden gedaan tot boycot van de onlangs gehouden Europese Spelen in dat land.

Europarlementariër Kati Piri (PvdA) woonde de eerste dag van  het proces bij, uit solidariteit met het echtpaar en te bezien hoe justitie met deze zaak omgaat. Hier enkele van haar observaties:

“Zware dag. Vanmorgen was dan eindelijk de eerste zitting in de zaak tegen Leyla en Arif Yunus. Toen ik de zaal binnen kwam zag ik ze links in de hoek in een glazen kooi, naast elkaar, hand in hand. Na bijna een jaar in gescheiden gevangenissen, zonder contact, waren ze nu tenminste even samen. Het voelde ongemakkelijk om Leyla en Arif eindelijk in het echt te zien en dan op zo een vernederende manier, achter het glas.”

“Bij het begin van het proces tekenden hun advocaten meerdere bezwaren aan: 1. Ze moeten uit de glazen kooi, zodat advocaten met hun kunnen overleggen 2. Gevangenschap voor Leyla omzetten in huisarrest vanwege haar medische situatie 3. Omzetten van criminele naar economische zaak. Alle verzoeken zijn, na het negatieve advies van de aanklager, afgewezen door de rechters. Ook het verzoek van Leyla, tot 15 maal toe, om  het woord te mogen voeren, werd door de rechter afgewezen.”

Leyla Yunus lijdt aan diabetes en vereist een speciaal dieet. Arif Yunus heeft een hartkwaal.

“Aan het einde van de zitting ben ik naar voren gelopen en heb Leyla even persoonlijk kunnen spreken. Heb haar kunnen vertellen dat ze veel steun hebben in het Europees Parlement en dat we hen niet vergeten. Zij maakte zich vooral zorgen over de gezondheid van haar man Arif. Hij heeft een grote bult in zijn nek en krijgt geen medische hulp. Ook heeft hij afgelopen maanden alleen na inname van pillen kunnen slapen. Terwijl we spraken werd Arif weer in de boeien geslagen.”

De volgende zitting is op 27 juli om 10 uur. Ook daarna zal de zaak nog aanslepen.

“We mogen onze ogen niet sluiten voor dit soort schandelijke processen. En het trieste is dat Leyla en Arif twee zijn uit een lange reeks van mensenrechtenactivisten, die in Azerbeidzjan zijn opgepakt. Juist nu de Europese Spelen voorbij zijn moeten we aandacht blijven geven aan deze humanitaire tragedie’.