7 juni 2016

Afrikaanse vluchtelingen niet alleen economische migranten

“Harder werken aan de ontwikkeling van Afrika is uiteraard het enige antwoord op de trieste stroom van bootvluchtelingen richting Europa. Het is een goede zaak dat de Europese Commissie nu daartoe nieuwe stappen zet. Maar de afspraken met  Afrikaanse landen om de migratie te beheersen mogen niet eenzijdig liggen op grensbewaking en boetes. Investeren in goed bestuur en mensenrechten is cruciaal.”

 

Dit zegt PvdA-Europarlementariër Kati Piri in een reactie op de vandaag door de Europese Commissie gepresenteerde plannen. De commissie wil partnerschappen met bepaalde  Afrikaanse landen sluiten om de migratiestromen te beheersen.

 

Het is goed dat er voor een ‘maatgerichte aanpak’ wordt gekozen. Kati Piri: “Je kan niet alle landen in Afrika over één kam scheren en zeggen dat er alleen maar economische vluchtelingen uit Afrika komen. Neem Eritrea, 91% van de asielaanvragen uit dit land werden in 2014 in Nederland toegekend, omdat zij erkende vluchtelingen zijn – en dus geen economische migranten.”

 

Juist vanwege de verschillen tussen de landen en de regimes in Afrika is het belangrijk, dat er duidelijke voorwaarden worden gekoppeld aan de financiële steun. “We moeten lessen trekken uit het verleden en niet het voorbeeld nemen aan bijvoorbeeld Italië, dat jarenlang het hand boven het hoofd van Libische dictator Khadaffi heeft gehouden”, aldus Kati Piri.

(persbericht 7 juni 2016)