27 september 2015

Agnes Jongerius aanwezig op Labour Congres

Met het aantreden van de nieuwe leider Jeremy Corbyn belooft het deze dagen een bewogen Labour ledencongres te worden. Na de parlementsverkiezingen eerder dit jaar werd Labour opnieuw naar de oppositiebanken verwezen en sinds kort leidt Jeremy Corbyn de partij. Agnes Jongerius woont het congres, dat van zondag tot en met dinsdag duurt, bij.

 

Op dinsdagochtend neemt Jongerius deel aan een panel met als thema het EU-referendum in Groot-Brittannië in 2017. Hier spreekt zij over de Nederlandse ervaring in 2005 met het referendum over de Europese grondwet. Ook gaat ze in op de vooruitzichten van de onderhandelingen tussen Londen en Brussel voor aanvang van het referendum.

De Britse Premier Cameron heeft in juli van dit jaar aangekondigd dat hij vooral op sociale regelgeving uitzonderingen wil laten vastleggen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de werktijdenrichtlijn die arbeidstijd, pauzes en vakantiedagen bij wet vastlegt.

Jongerius: “De Unie schudt op dit moment al op haar grondvesten door een sociale crisis. De gewone man, en niet alleen in Engeland, ziet Europa als bedreiging. Premier Cameron doet graag mee aan de bangmakerij, maar doet het tegenovergestelde van wat nodig is. In plaats van een sterkere aanpak op sociaal beleid, vraagt hij om uitzonderingen op Europese regels die werknemers horen te beschermen. Het is daarom juist zaak om de banden aan te halen en om samen te werken aan een Europa dat garant staat voor oplossingen in plaats van een deel van het probleem.”

Maandagavond woont Agnes Jongerius om 22.00 uur het “night owl” debat bij over arbeidsmigratie. Dinsdagochtend sluit Agnes Jongerius om 8.30 uur aan tijdens het debat over het Britse EU-referendum. Dinsdagmiddag staat om 14.25 uur de toespraak van partijleider Jeremy Corbyn op de agenda. De rest van het programma staat te lezen op de website van Labour www.labour.org.uk/fringe