Door Agnes Jongerius op 7 december 2015

Agnes Jongerius: “De Europese Commissie vindt drones belangrijker dan mensen”

“De Europese Commissie had een pakket aan concrete maatregelen aangekondigd om de arbeidsomstandigheden in de luchtvaartsector verbeteren. Maar het plan dat er nu ligt doet helemaal niets op sociaal gebied, en dus zal de situatie voor het personeel alleen maar slechter worden.”

Dat zegt Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA) over het plan dat de Europese Commissie vandaag heeft gepresenteerd voor de toekomst van de  Europese luchtvaartsector. De bedoeling daarvan is, dat  de Europese luchtvaart industrie toonaangevend blijft in de wereld.

In het voorstel van de Europese Commissie daarom wel regels voor drones, maar geen enkel plan om de arbeidsomstandigheden van het personeel te verbeteren. De Commissie stelt voor die arbeidsomstandigheden te onderzoeken, terwijl er een klant-en-klaar rapport daarover op tafel ligt. En daaruit blijkt dat er op sociaal gebied het nodige mis is.

Veel ondersteunend personeel heeft te maken met onregelmatige diensten, zwaar fysiek werk en tijdelijke contracten. Arbeidsvoorwaarden voor cabine personeel, bagage afhandelaars en jonge piloten zijn de afgelopen tijd alleen maar slechter geworden.  Jongerius heeft hierover al eerder aan de alarmbel getrokken, maar de boodschap is bij de Commissie niet aangekomen

“De Commissie Juncker beloofde bij aantreden een Triple A status voor een Sociaal Europa, maar door de afwezigheid van enig sociaal voorstel sinds haar aantreden verkeert Europa in een ‘sociale code oranje’. Door geen concrete voorstellen te presenteren laat de Commissie Juncker dergelijke misstanden oogluikend toe met alle gevolgen.  Dat is niet alleen schandelijk voor het personeel, maar slechte werkomstandigheden zijn ook een gevaar voor de veiligheid van het vliegverkeer”, aldus Jongerius.

 

Agnes Jongerius

Agnes Jongerius

Als Europarlementariër namens de PvdA hou ik me in mijn tweede termijn in het Europees Parlement met name bezig met de onderwerpen werkgelegenheid, sociale zaken, arbeidsomstandigheden en handel. Europa heeft een grote opdracht om snel werkgelegenheid te creëren. Daarbij moet er scherp gekeken worden op de kwaliteit van werk dat geboden wordt: Europa heeft een

Meer over Agnes Jongerius