Door Paul Tang op 12 mei 2015

Bankgeheim en belastingontduiking: de klokkenluiders

Zwitserse banken stonden erom bekend: het bankgeheim. Stonden want de druk werd Zwitserland en haar banken te groot, mede door de onthullingen van klokkenluiders. De tijdelijke commissie over belastingontwijking sprak vandaag met twee van deze klokkenluiders. De sympathie voor hen was groot; de commissie begon na de onthullingen over de praktijken in Luxemburg, Luxleaks.

De Française  Stephanie Gibaud tipte de Franse overheid over de praktijken van UBS om haar klanten de Franse belastingen te ontduiken met een rekening in Zwitserland. De Duitser Lutz Otte verkocht een harddisk vol met klantgegevens van zijn werkgever Julius Baer aan de Duitse belastingdienst. Hierdoor liepen duizenden belastingontduikers in Duitsland tegen de lamp, die hun geld in Zwitserland hadden gestald.

Deze twee klokkenluiders zetten hun carrière op het spel en riskeerden vervolging, om de wanstanden bij de bank waar ze werkten aan het licht te brengen. Het minste wat het Europees Parlement kon doen, was de tijd nemen om hun ervaringen uit de praktijk te bespreken en daaruit lessen te trekken.  Zowel ik als ook de andere sprekers van de Commissie nodigde ze daartoe uit.

Maar, zowel Gibaud als Otte waren te getekend door hun ervaringen. Ze hadden te kampen met de financiële gevolgen, en maakte een ontmoedigde indruk: het systeem zou toch niet veranderen. Het gesprek liet vooral zien dat we klokkenluiders in bescherming moeten nemen, tegen de oneigenlijke druk van werkgevers, de dreiging met rechtszaken, met compensatie voor geleden verliezen.

Voor het moment moesten de leden van de commissie volstaan met een geroffel op de banken na afloop van het gesprek.

Paul Tang

Paul Tang

In het Europees Parlement hou ik me met name bezig met het economisch en monetair beleid, financiële regelgeving, belastingontwijking, budget, energie, innovatie. Met het oprichten van de bankenunie is een eerste stap gezet naar een bankensector die weer dienstbaar wordt voor de samenleving. Problemen bij banken moeten in de eerste plaats terechtkomen bij degenen die

Meer over Paul Tang