Belangenverstrengeling Babiš schaadt vertrouwen van Europese belastingbetaler

Belangenverstrengeling Babiš schaadt vertrouwen van Europese belastingbetaler

De situatie rond de belangenverstrengeling van de Tsjechische premier Andrej Babiš tast het vertrouwen van Europese belastingbetalers in de Europese Unie aan.

Dit is een probleem dat niet alleen de Tsjechische kiezer aangaat. Europese belastingbetalers moeten erop kunnen vertrouwen dat Europees geld wordt uitgegeven aan belangrijke grensoverschrijdende uitdagingen als klimaatverandering en een socialer Europa. En dat moet transparant en effectief gebeuren.

De belangenverstrengeling van Babiš laat helaas het tegenovergestelde zien. Via zijn bedrijven profiteert Babiš direct van Europese subsidies en de besluiten die hij aan Europese vergadertafels neemt. En wanneer media en toezichthouders Babiš hierop aanspreken, reageert hij met schofferingen en bedreigingen. De Tsjechische autoriteiten moeten daarom onterecht toegekend geld terugbetalen en de Europese Commissie moet het rechtsstaatmechanisme inzetten om gebreken in de Tsjechische rechtsstaat te bestraffen.

Europese belastingbetalers moeten erop kunnen vertrouwen dat Europees geld wordt uitgegeven aan belangrijke grensoverschrijdende uitdagingen als klimaatverandering en een socialer Europa.

Eind april bevestigde de Europese Commissie na lang onderzoek eindelijk dat Babiš nog steeds belangen heeft in zijn bedrijf Agrofert. Agrofert is ondergebracht in twee trust funds, waarover Babiš nog steeds de controle heeft.

Vandaag debatteert het Parlement over de conclusies en gevolgen van het onderzoek. Wolters schrijft mee aan de resolutie van de begrotingscontrole(CONT)-commissie hierover. In juni wordt de resolutie in het Parlement in stemming gebracht. De huidige conclusies gaan over onterecht ontvangen regiofondsen, en daarnaast loopt nog een apart onderzoek naar de landbouwfondsen die Babiš’ bedrijf ontvangen heeft.

Als er sprake is van belangenverstrengeling, moet de Commissie verkeerd toegewezen subsidies terughalen en betalingen stopzetten.

De Commissie moet ook het onderzoek naar het recht van Agrofert op EU-landbouwfondsen afronden. Ook daarvoor geldt: als sprake is van belangenverstrengeling, moet de Commissie verkeerd toegewezen subsidies terughalen en betalingen stopzetten. De Commissie zegt eind dit jaar het onderzoek te publiceren.