Besluit Commissie om werknemer te beschermen tegen corona gaat niet ver genoeg

Besluit Commissie om werknemer te beschermen tegen corona gaat niet ver genoeg

Werknemers moeten goed beschermd worden tegen het coronavirus, maar het besluit dat de Europese Commissie vandaag presenteert gaat niet ver genoeg. Ze plaatsen het virus in een te lage risicoschaal.

Naast het feit dat de werkgever er straks zorg voor moet dragen dat er bijvoorbeeld desinfectiemiddel en mondkapjes beschikbaar zijn voor werknemers, wil PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius dat werknemers goed op de hoogte zijn van specifieke risico’s op hun werkplek.

Werkgevers moeten hun medewerkers daarover informeren en een draaiboek hebben klaarliggen voor als er onverhoopt toch mensen ziek worden. “Het zijn simpele en effectieve maatregelen om te voorkomen dat werknemers ziek worden, ik begrijp absoluut niet waarom de Europese Commissie hier niet voor gaat”, zegt Jongerius.

“Het zijn simpele en effectieve maatregelen om te voorkomen dat werknemers ziek worden, ik begrijp absoluut niet waarom de Europese Commissie hier niet voor gaat.”

“De Europese Commissie plaatst dit virus in een lagere risicoschaal, terwijl er nog geen vaccin voor gevonden is. Juist dan moeten we alle mogelijke voorzorgsmaatregelen nemen”, zegt Jongerius.

“Met bordjes op de werkvloer kun je iedereen eraan herinneren waar ze meer risico lopen. En de Europese arbeidsmigranten in de vleesindustrie die onvindbaar waren nadat ze besmet werden, tonen aan hoe ontzettend belangrijk het is dat bedrijven draaiboeken hebben voor als er toch medewerkers ziek worden. Zo doen we alles om veilig te kunnen werken”, benadrukt Jongerius.