Door Paul Tang op 22 juni 2016

Blijf!: You’ll never walk alone

 

“Ze zullen het niet leuk vinden”.

Dat zei de Noorse premier Erna Solberg deze week als reactie op een mogelijk vertrek van Groot-Brittannië uit de EU. En zij weet waarover ze praat. Haar land is geen lid van de Europese Unie, maar draait wel volop mee in de interne markt van de EU en de daarbij behorende open grenzen. Voorstanders van Brexit zien Noorwegen als lichtend voorbeeld voor de toekomstige positie van het VK in Europa.

Niet dus. Zegt de Noorse premier. Het land mag dan genieten van de voordelen van de interne markt, over de spelregels hebben de Noren niets te zeggen. De Europese wetten en regels worden per mail doorgestuurd naar Oslo, waar de decreten klakkeloos moeten worden ingevoerd. Soms wel vijf op een dag. Bovendien moet Noorwegen hiervoor nog eens € 340 miljoen aan Brussel betalen.

“De Britten gaan het niet leuk vinden als over hun hoofd beslissingen worden genomen”, zegt de Noorse premier, die de Britten dus aanraadt toch gewoon in de EU te blijven. Tot bittere teleurstelling van het Britse kamp, dat aankoerst op een Brexit.

Maar ook bij dit referendum gaat het meer om emoties dan om feiten. Meer om de onderbuik dan om het verstand. En dat is spijtig. Met een ‘nee’ doen de Britten zichzelf te kort, doen ze Europa te kort. Want bij een Brexit verdwijnt niet alleen het Britse politieke geluid van de Europese onderhandelingstafel; er volgt ook een ‘Brexodus’ van duizenden Britse ambtenaren die op hun manier de Europese instellingen kleur geven.

Vandaar zing ik graag uit volle borst voor alle Britten:

“You’ll never walk alone!’

 

 

 

 

 

 

 

Paul Tang

Paul Tang

Als parlementariër namens de Partij van de Arbeid in het Europees Parlement wil ik werken aan een sterker en socialer Europa. Mijn hele loopbaan heb ik me al bezig gehouden met de vraag hoe we op een verantwoorde manier kunnen zorgen voor duurzame economische groei, waarmee we niet alleen banen scheppen, maar ook de samenleving

Meer over Paul Tang