Brievenbusfirma’s krijgen post: Blauwe enveloppen zijn in aantocht

Brievenbusfirma’s krijgen post: Blauwe enveloppen zijn in aantocht

De Europese Commissie opent de aanval op brievenbusfirma’s, zo blijkt uit de publicatie ‘Bedrijfsbelasting in de 21ste eeuw’.

Na druk vanuit het Europees Parlement geeft de Commissie aan nog dit jaar met een wetsvoorstel te komen om misbruik van dergelijke belastingconstructies aan banden te leggen. Grote bedrijven en rijke oligarchen gebruiken brievenbusfirma’s om belastingen te ontwijken of geld wit te wassen. Met heldere eisen en verplichte transparantie over de toepassing daarvan kan de Belastingdienst deze brievenbussen niet langer overslaan. De brievenbusfirma’s van grote multinationals krijgen eindelijk post. De blauwe enveloppen zijn in aantocht.

Met heldere eisen en verplichte transparantie over de toepassing daarvan kan de Belastingdienst deze brievenbussen niet langer overslaan.

Het Europees Parlement dringt al lang aan op striktere regels tegen brievenbusfirma’s, en tegen belastingontwijking in het algemeen. En met recht: vorige week nog bleek vaccinproducent Pfizer via een brievenbusfirma in Nederland €2 miljard aan belasting te ontwijken. En het OpenLux schandaal liet zien dat er op dit moment meer dan €6.000 miljard in Luxemburg wordt verscholen voor belastingdiensten. Nederland doet het niet veel beter. Volgens de Stichting Economisch Onderzoek staat er in ons land €4.500 miljard verscholen. Als de Commissie en het Parlement hun zin krijgen, zullen Pfizer, Starbucks en Bono straks nergens meer in Europa welkom zijn met hun brievenbus. Dit is een belangrijke stap naar een economie waar iedereen eerlijk aan bijdraagt.

Dit is een belangrijke stap naar een economie waar iedereen eerlijk aan bijdraagt.

In de publicatie “Bedrijfsbelasting in de 21ste eeuw” legt de Europese Commissie haar strategie neer voor de komende periode. Een wetsvoorstel tegen brievenbusfirma’s staat voor eind 2021 gepland. Dit voorstel zal door Europese lidstaten moeten worden goedgekeurd.