Door Paul Tang op 18 september 2014

Bruggen slaan

Bruggen slaan! Ook in Brussel is dat hard nodig. De Europese Commissie leunt niet op een formele coalitie, maar heeft wel de steun nodig van de meerderheid van het Europees Parlement. De centrumrechtse Juncker moet – om die meerderheid te krijgen – de sociaaldemocraten aan boord houden.

Commissievoorzitter Juncker heeft daarom de nodige toezeggingen gedaan. Op basis van zijn werkprogramma hebben wij hem in juli gesteund. Nu is het wachten op hoe Junckers nieuwe ploeg die beloftes gaat invullen, de prioriteiten zijn immers niet volledig los te zien van de personen die ze gaan uitvoeren. Het Europees Parlement heeft daarvoor de mogelijkheid kandidaat-commissarissen in een vergadering te verhoren, een instrument dat de Tweede Kamer bij de voorstelling van ministers niet heeft.

Met welke kleurrijke figuren krijgen we dan te maken?

De Spanjaard Miguel Arias Cañete krijgt zoals het er nu naar uitziet straks de grootste klus om het parlement te overtuigen. De beoogd Commissaris van energie en klimaat bezat 326.000 euro aan aandelen in petroleumbedrijven, waar hij pas onder zware druk afstand van deed. Een opmerking over de ‘intellectuele superioriteit’ van mannen gaat hem zeker niet helpen. Het is zeer de vraag of zo iemand een ambitieus Europees energie- en klimaatbeleid kan uittekenen, een van de grote beloftes van Juncker.

Ook de Commissaris rond de financiële sector, ex-lobbyist Jonathan Hill, wordt nadrukkelijk geassocieerd met de sector waarop hij geacht wordt te letten. Wij zullen erop aandringen dat hij al zijn lobbypraktijken met het Parlement deelt, want alleen met volledige informatie kunnen we over zijn geloofwaardigheid oordelen.

Er zijn meer probleemkandidaten, zoals de Hongaar Tibor Navracsics, van de omstreden Hongaarse Fidesz-partij. Van andere kandidaten, zoals de doorgewinterde Duitser Oettinger op Digitale Agenda, is het de vraag of de post bij zijn profiel past.

Een ander cruciaal punt voor ons is de werkwijze van de Commissie. De FransmanPierre Moscovici is de door Juncker beloofde ‘rode’ commissaris voor economie. Goed nieuws in tijden van te rigide economisch beleid, en voor ons een reden Juncker te steunen. Maar dan moet hij niet monddood gemaakt worden door de economische haviken Katainen en Dombrovskis, die als vice-presidenten boven de linkse Moscovici staan.

Het zou goed nieuws zijn als de partijen in het Europees Parlement zich achter één Commissarissenploeg kunnen scharen. Maar dat kan alleen met een team dat een goed inhoudelijk programma op geloofwaardige manier kan uitvoeren.

Paul Tang

Paul Tang

Als parlementariër namens de Partij van de Arbeid in het Europees Parlement wil ik werken aan een sterker en socialer Europa. Mijn hele loopbaan heb ik me al bezig gehouden met de vraag hoe we op een verantwoorde manier kunnen zorgen voor duurzame economische groei, waarmee we niet alleen banen scheppen, maar ook de samenleving

Meer over Paul Tang