Bescherm arbeidsmigranten tegen virus

Bescherm arbeidsmigranten tegen virus

Voor de onzichtbaren wil ik een lans breken. Zij moeten veilig en gezond kunnen wonen.

Mensen die in de voedselvoorziening werken zijn onmisbaar verklaard door de regering, maar in de distributiecentra van supermarkten voelen werknemers zich onzeker over hun gezondheid. Deze centra worden draaiende gehouden door Europese arbeidsmigranten en vanwege hun slechte huisvesting in volgepakte vakantiehuisjes of bovenwoningen vrezen ze het coronavirus op te lopen. Voor deze onzichtbaren wil ik een lans breken. Zij moeten veilig en gezond kunnen wonen.

Mensen die in de voedselvoorziening werken zijn onmisbaar verklaard door de regering, maar in de distributiecentra van supermarkten voelen werknemers zich onzeker over hun gezondheid.

Bij de vakbonden hebben zich de afgelopen dagen tientallen mensen gemeld die via uitzendbureaus in de distributiecentra van supermarkten en de grote webwinkels werken. In hun meldingen geven ze aan dat ze hun kleine onderkomens delen met vreemden, die bovendien nog vaak door wisselen ook. Dat gaat lijnrecht in tegen alle adviezen van het RIVM, die we met zijn allen proberen uit te voeren. De uitzendbureaus die voor deze situatie zorgen geven ondertussen niet thuis.

Vorig voorjaar kreeg ik een goede indruk van de leefomstandigheden van arbeidsmigranten in Nederland. In vakantiepark De Groene Heuvels in Gelderland mocht ik binnenkomen in de huisjes om met de Poolse en Roemeense arbeidsmigranten die daar wonen te spreken. Deze week heeft de rechter eindelijk een streep getrokken door de verhuur op De Groene Heuvels aan uitzendbureaus en dat is niet voor niets. Dit soort huisjesparken zijn immers niet bestemd voor permanente bewoning.

Distributiecentra worden draaiende gehouden door Europese arbeidsmigranten en vanwege hun slechte huisvesting in volgepakte vakantiehuisjes of bovenwoningen vrezen ze het coronavirus op te lopen

Wat ik toen aantrof bij Katerina en Alexandru is dat ze met zes tot acht personen in een huisje woonden. Het woonkamertje en het keukentje moesten ze met iedereen delen, zelfs de slaapkamers hadden ze niet voor zichzelf. Flink onhandig met ploegendiensten en wisselende roosters, maar nog vervelender als iemand in het huisje ziek wordt. Dan slaat een griepje snel over naar de andere bewoners.

Nog vervelender is dat ze zelf geen inspraak hadden op wie er in het huisje kwam te wonen.

Nog vervelender vonden ze het dat ze zelf geen inspraak hadden op wie er in het huisje kwam te wonen. Van de ene op de andere dag kon het uitzendbureau mensen van slaapplek verplaatsen, net hoe dat het beste uitkwam om de gaten te vullen in het rooster. Het is al enorm ongemakkelijk om je slaapkamer te moeten delen met iemand die je niet kent, maar al helemaal als je niet weet of dat je gezondheid zal beïnvloeden. Door het nalatige handelen van de uitzendbureaus en hun opdrachtgevers worden deze mensen onnodig in risico gebracht.

Wie klaagt dreigt van de ene op de andere dag op straat te belanden en meteen ook het inkomen te verliezen.

Wie klaagt dreigt van de ene op de andere dag op straat te belanden en meteen ook het inkomen te verliezen. Vakantiepark De Groene Heuvels is bij lange na niet het enige en al helemaal niet het schrijnendste voorbeeld van hoe Europese arbeidsmigranten ondergebracht worden. We moeten een einde maken aan deze dubbele afhankelijkheid en angstcultuur. Zeker nu is dat in ieders belang.

De uitzendsector moet hiervoor verantwoordelijk worden gehouden.

De uitzendsector moet hiervoor verantwoordelijk worden gehouden. Ze verdienen veel geld aan de bemiddeling van de Europese arbeidsmigranten en brengen daarnaast ook nog exorbitante huurprijzen bij hen in rekening voor de slaapplekken. Dan staan de belangen van de bewoner niet voorop. Het huisvesten van mensen moeten we aan de professionals overlaten, de woningbouwcorporaties. En de uitzendbureaus moeten verplicht gaan bijdragen aan de realisatie van nieuwe woningen voor arbeidsmigranten.

Het gaat in totaal om duizenden mensen die nu in onveilige omstandigheden bivakkeren en net als ieder ander bezorgd zijn waar het virus toe zal slaan.

Het gaat in totaal om duizenden mensen die nu in onveilige omstandigheden bivakkeren en net als ieder ander bezorgd zijn waar het virus toe zal slaan. We moeten stante pede stoppen met het verslepen van mensen tussen verschillende slaapplekken. Arbeidsmigranten moeten voldoende ruimte krijgen in een woning en zich kunnen terugtrekken als ze ziek raken. Tot slot moet er snel werk gemaakt worden van permanente oplossingen voor fatsoenlijke huisvesting van arbeidsmigranten met normale huurcontracten, waaraan de uitzendsector financieel bijdraagt.

Laat dit alsjeblieft een wake-up call zijn.

Naast de mensen met een broze gezondheid, de medewerkers in de zorg en de flexwerkers die vrezen zonder werk te komen zitten, legt het coronavirus ook hier pijnlijk bloot wie het kwetsbaarst zijn. Het zorgelijke is daarnaast dat wij met zijn allen van deze Europese arbeidsmigranten afhankelijk zijn voor de distributie van ons eten. Laat dit alsjeblieft een wake-up call zijn.