De vervuiler moet betalen, niet betaald worden

De vervuiler moet betalen, niet betaald worden

Vandaag stemde het Europees Parlement over belangrijke klimaatvoorstellen uit het zogenaamde Fit-for-55-pakket. De emoties liepen vanmiddag hoog op. Wij sociaaldemocraten hebben tegen het ETS-voorstel gestemd. Dit voorstel over een herziening van het emissiehandelssysteem – gratis CO2-uitstootrechten voor de Europese industrie – was bij lange na niet ambitieus genoeg om de klimaatdoelen te behalen.

Ik neem de klimaatwet heel serieus en daarom stem ik niet in met dit zwakke compromis. Op deze manier halen we geen klimaatneutraliteit in 2050. Het voorstel zoals dat vandaag op tafel lag, ligt zelfs onder de Nederlandse klimaatambitie en draagt onvoldoende bij aan de energietransitie. De industrie is gehoord: zij willen uitstel en zouden daar nog subsidie voor blijven krijgen in de vorm van vrije emissies ook.

We moeten juist naar de koplopers luisteren, naar innovatieve bedrijven die staan te popelen om duurzaam en CO2-arm te produceren. Juist zij hebben steun nodig vanuit Brussel om de stap te maken. Met dit huidige voorstel krijgen we alleen maar verliezers: het klimaat, de industrie – die op termijn zijn voorsprong verliest – en wij als samenleving. Wij betalen hier de rekening voor. De vervuiler moet betalen, niet betaald worden.

Mijn voorstel over een CO2- belasting voor industrie buiten de Europese Unie – de zogenaamde CBAM – is op eigen verzoek uitgesteld. Over dit voorstel zou het parlement vanmiddag ook stemmen. Na de tegenstem op het ETS-voorstel besloot ik om de stemming vandaag niet te laten plaatsvinden. “We hebben tijd nodig om de voorstellen met elkaar te rijmen. Ik wil de stemming er niet overhaast doorheen jagen.

Ik hoop dat over twee weken tijdens een mini-plenaire sessie in Brussel er alsnog over CBAM wordt gestemd.