Door Kati Piri op 16 september 2014

De waarde van het associatieverdrag met Oekraïne

Vandaag heeft het Europees Parlement de associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne geratificeerd. Tegelijkertijd bevestigden de Oekraïense parlementariërs hetzelfde verdrag in Kiev. Een jaar geleden had niemand kunnen denken wat dit verdrag zou losmaken, en hoe het verdrag het symbool is geworden voor vrijheid en zelfbeschikkingsrecht.

Bijna een jaar geleden, in november 2013, besloot de toenmalige Oekraïense regering op het laatste moment toch niet in te stemmen met het associatieverdrag met de EU. Deze onverwachte actie was de directe aanleiding voor massale Oekraïense demonstraties, die uiteindelijk resulteerden in de val van de regering en mondiale spanningen tussen het westen en Rusland.

Het geeft het belang van dit verdrag aan. Cynici zullen stellen dat de symboliek van deze gezamenlijke ondertekening een provocatie is naar Rusland. De linker- en rechterflanken in het Europees Parlement zijn opvallend verenigd in hun adoratie voor Vladimir Poetin. Opvallend is dat ook de SP zich aan de zijde van de agressor schaart, in plaats van op te komen voor democratie en de bescherming van de internationale rechtsorde.

Het nu getekende associatieverdrag is veel meer dan een handelsverdrag. Er zijn afspraken gemaakt die de rechtsstaat in Oekraïne moeten uitbouwen. Afspraken en samenwerkingsverbanden over de bestrijding van corruptie. En ondersteuning bij de verdere democratisering van een land dat zich nog maar kort heeft verlost van het juk van de communistische overheersing.

Daarnaast is het ondertekenen van dit verdrag een uiting van een soeverein volk dat de touwtjes in eigen hand heeft. Dat zich niet laat dwingen tot het maken van keuzes onder dreiging van militair of economisch geweld door de grote buurman.

Het ondertekenen van dit associatieverdrag een belangrijke stap is naar een stabiel, vrij, democratisch en welvarend Oekraïne. Daar is uiteindelijk iedereen bij gebaat, en vooral natuurlijk de Oekraïense bevolking.

Kati Piri

Kati Piri

Kati Piri (1979) is vicepresident van de S&D-groep op buitenlandse zaken, burgerlijke vrijheden, mensenrechten en defensie. Kati is lid van de commissie Buitenlandse Zaken en van de commissie Burgerlijke vrijheden en Mensenrechten. Daarnaast is ze onderdeel van de EU-Turkije commissie. Hiernaast is ze de Internationaal Secretaris in het partijbestuur van de Partij van de Arbeid.

Meer over Kati Piri