Doorbraak bij aanpak van techgiganten

Doorbraak bij aanpak van techgiganten

De commissie Economische Zaken in het Europees Parlement stemde vandaag in met ingrijpende voorstellen om de macht van de allergrootste techbedrijven in te perken. De Digital Markets Act (DMA) legt Facebook, Google en het Nederlandse Booking strenge verplichtingen en verboden op. Het Europees Parlement wil een einde maken aan manipulatie door big tech zoals te zien in de Facebook Papers en Facebook Files.

Het wetsvoorstel roept achttien concrete verplichtingen in het leven die machtsmisbruik aanpakken. Het Europees Parlement pakt het datamonopolie aan van advertentiereuzen Facebook en Google. Mark Zuckerberg en Sheryl Sandberg gaan dit flink voelen in hun portemonnee.

Ook breken we de internetreuzen open en daarmee op. Met interoperabiliteit kunnen we straks van het ene sociale medium met het andere kunnen communiceren. Door agressieve overnames onmogelijk te maken, kunnen we bovendien de overnamehonger stoppen en geven we concurrenten weer een eerlijke kans.

De DMA gaat gelden voor vijf tot tien bedrijven. Naast het aanpakken van gepersonaliseerde advertenties, agressieve overnames en het opleggen van interoperabiliteitsverplichtingen zal deze wet ook poortwachters verbieden zichzelf te bevoordelen. Eigen apps en producten betere zichtbaarheid geven, enorme afdrachten eisen van appontwikkelaars en hotels verbieden lagere prijzen aan te bieden op hun eigen website worden vanaf nu onmogelijk.

De uitkomsten van de stemming van vandaag bepalen de inzet van het Europees Parlement. In december stemt het Europees Parlement tijdens de plenaire vergadering waarna ze met de Europese Raad en de Europese Commissie tot een finaal akkoord moeten komen. De Franse president Macron heeft aangekondigd begin 2022 tot overeenstemming te willen komen zodat de wet in 2023 in werking kan treden.