Door Paul Tang op 21 juni 2016

EU sterker met Groot-Brittannië

Lang waren de Britten niet welkom in Brussel. In de jaren zestig van de vorige eeuw heeft de toenmalige Franse president Charles de Gaulle de toetreding van Groot-Brittannië twee keer getorpedeerd. ‘Een Paard van Troje’, vond ie het maar. Via Londen zou volgens hem Washington stiekem aanschuiven aan de Europese onderhandelingstafel. En op die Amerikanen had De Gaulle het niet zo.

Pas toen De Gaulle van het politieke toneel verdween, trad in 1973 Groot-Brittannië toe tot de toenmalige EEG. De drie Europese grootmachten, Frankrijk, Duitsland en het VK, zaten – bijna drie decennia na het einde van de Tweede Wereldoorlog – samen aan tafel. Een machtsblok dat de evenknie moest worden van die vermaledijde VS en het toen opkomende Japan.

Helaas heeft Europa die rol niet waargemaakt. Sterker nog, op het speelveld van de wereld dreigt ons continent eerder verder achterop te sukkelen nu landen als China en India hun plek opeisen. De EU mag dan met 500 miljoen inwoners de grootste economie op aarde zijn, als het om politieke macht gaat zijn we nog steeds een dwerg.

Maar anders dan de “Brexiteers” beweren, gaat die politieke macht niet teruggewonnen worden als ieder land voor zich doorgaat. Veel van de grote vraagstukken van deze tijd vragen juist om een gezamenlijk optreden. Een vertrek van Groot-Brittannie zou dan ook een aderlating zijn.

Natuurlijk zijn ze het buitenbeentje in de EU. Ze doen niet mee met de Euro, aan ‘Schengen’ hebben ze geen boodschap. Ze leggen inderdaad vaak hun oor te luister in Washington. Maar ze horen thuis in Europa. Naast Nederland, naast Duitsland, en ja, juist naast Frankrijk.

 

 

Paul Tang

Paul Tang

Als parlementariër namens de Partij van de Arbeid in het Europees Parlement wil ik werken aan een sterker en socialer Europa. Mijn hele loopbaan heb ik me al bezig gehouden met de vraag hoe we op een verantwoorde manier kunnen zorgen voor duurzame economische groei, waarmee we niet alleen banen scheppen, maar ook de samenleving

Meer over Paul Tang