Europa moet af van Russisch gas

Europa moet af van Russisch gas

Vanavond presenteert de Europese Commissie haar voorstel voor betaalbare, veilige en duurzame energie. Een actieplan voor energiezekerheid en -autonomie. In deze tijden is het is niet alleen onwenselijk, maar zelfs immoreel om de schatkist van Poetin te blijven spekken. Europa moet af van Russisch gas.

Al langer pleit ik om te stoppen met gas uit Rusland. Deze oorlog maakt de noodzaak om de Europese afhankelijkheid van Rusland te verminderen, pijnlijk duidelijk. Het internationaal energieagentschap publiceerde onlangs een actieplan met concrete acties om de gasimport uit Rusland met meer dan 50% te kunnen verminderen. Laat dit een leidraad zijn voor de Commissie om de afhankelijkheid van Russisch gas te beperken.

Laten we ook niet vergeten dat er met de Green Deal al heel wat goede wetgeving klaarligt om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en onze energieonafhankelijkheid ten aanzien van landen buiten de EU te vergroten.

Nieuwe leveranciers

De Europese Commissie stelt maatregelen voor om de bestellingen te spreiden; ze stelt voor om Russisch pijplijngas te vervangen door vloeibaar aardgas; en de Commissie gaat op zoek naar andere aardgasleveranciers, en denkt aan landen als Qatar en de Verenigde Staten.

Om te voorkomen dat er in de toekomst te weinig gas wordt opgeslagen, stelt de Commissie ook voor dat we gemiddeld zo’n 80% aan gasvoorraad in onze opslagfaciliteiten moeten hebben tegen 30 september 2022, en dat elk jaar een minimumniveau van gasopslag gewaarborgd is.

Deze oorlog maakt de noodzaak om de Europese energieafhankelijkheid van Rusland te verminderen, pijnlijk duidelijk

Verder stelt de Commissie bovenop de Green Deal een nieuw energiepact voor dat het gebruik van hernieuwbare energie nog verder moet stimuleren, vooral via waterstof en biogas. In 2030 moeten we 35 miljard kubieke meter biogas produceren en 10 miljoen ton groene waterstof invoeren.

Gazprom

Zij die denken dat de prijzen nu pas de hoogte in schieten door de sancties die Europa Rusland oplegt, vergis je niet, de prijzen waren al hoog. Het dubieuze handelen van Russisch staatsbedrijf Gazprom en Putin is de voornaamste reden voor de hoge energieprijzen. Zij leveren al enige tijd duidelijk minder gas aan Europa dan eerdere jaren.

Laat energie-efficiëntie en energiebesparing daden van verzet worden tegen de Russische agressie

De gemiddelde voorraad van de Europese opslagfaciliteiten van Gazprom is maar voor 16% gevuld, terwijl andere opslagfaciliteiten voor 44% zijn gevuld. We moeten zo snel mogelijk onafhankelijk worden van dergelijke manipulatieve bedrijven.

Energiebesparing

Daarnaast zijn er nog grote winsten te boeken op vlak van energiebesparing. Energie die je niet verbruikt moet je ook niet importeren. De vraag naar gas kan bijvoorbeeld met ongeveer 10 miljard kubieke meter worden verminderd door de thermostaat met 1 graad te verlagen. Laat energie-efficiëntie en energiebesparing daden van verzet worden tegen de Russische agressie.

Hoewel energievoorziening een nationale bevoegdheid is van lidstaten, zullen we in de toekomst meer moeten gaan samenwerken in Europa. Dat staat vast.