Door Kati Piri op 16 december 2015

Europa moet eerlijk zijn over mensenrechtensituatie in Turkije

“Persvrijheid en de mensenrechtensituatie in Turkije moeten deze week op de Europese top besproken worden. Europa mag zijn ogen niet sluiten voor wat er nu aan gaande is”. Dat zegt Europarlementariër en Turkije rapporteur Kati Piri (PvdA).

Kati Piri heeft samen met een aantal andere Europarlementariërs de EU buitenland chef Federica Mogherini in een brief opgeroepen om tijdens de EU Top aandacht te besteden aan persvrijheid in Turkije en de zorgwekkende situatie in de Koerdische regio.

“Turkije speelt een sleutelrol bij de aanpak van de vluchtelingencrisis. Samenwerking op dit terrein ligt dan ook voor de hand. Maar als kandidaat EU- lidstaat moet het ook worden aangesproken op het respect voor fundamentele rechten. De Europese regeringsleiders hebben de afgelopen weken de indruk gegeven dat ze bereid zijn om dingen door de vingers te zien en dat kan niet. De berichten van Amnesty International over illegale detentie van vluchtelingen in Turkije zijn zeer zorgwekkend en moeten zorgvuldig onderzocht worden. De Europese regeringsleiders moeten Ankara duidelijk laten weten: dit is niet wat we van jullie vragen”.

“Bovendien is het van groot belang dat Europa ambitieuzer is op het gebied van hervestiging. Zolang vluchtelingen niet op een veilige en legale manier naar Europa kunnen, zal een deel van de meer dan twee miljoen vluchtelingen in Turkije toch in de handen worden gedreven van mensensmokkelaars en hun gevaarlijke en illegale routes. De meest kwetsbare Syrische vluchtelingen die aanspraak maken op asiel in Europa moeten op een veilige manier naar Europa kunnen reizen. Het hervestigen van deze groep mensen is dan ook de enige manier om humaan met de vluchtelingencrisis om te gaan en de lasten eerlijker te verdelen tussen Europa en Turkije.”

Kati Piri

Kati Piri

Kati Piri (1979) is vicepresident van de S&D-groep op buitenlandse zaken, burgerlijke vrijheden, mensenrechten en defensie. Kati is lid van de commissie Buitenlandse Zaken en van de commissie Burgerlijke vrijheden en Mensenrechten. Daarnaast is ze onderdeel van de EU-Turkije commissie. Hiernaast is ze de Internationaal Secretaris in het partijbestuur van de Partij van de Arbeid.

Meer over Kati Piri