Door Paul Tang op 16 december 2015

Europees Fair Tax Label voor multinationals

Het Europees Parlement wil een Fair Tax Label invoeren voor multinationals. Op dit moment wordt door multinationals in Europa op grote schaal belasting ontweken. Het laatste rapport spreekt van een bedrag tussen de 13,4 en 33,5 miljard aan belasting die momenteel niet betaald wordt omdat Multinationals in bepaalde landen een voorkeursbehandeling krijgen.

Het Luxleaks schandaal, dat grootschalige belastingontwijking van multinationals via Luxemburg aan het licht bracht, heeft ervoor gezorgd dat er momenteel gewerkt wordt aan een Europese aanpak van belastingontwijking.

“Wetgeving aanpassen moet, maar het kan nog even duren voordat de Europese aanpak van belastingontwijking in de wet is geregeld. Een Fair Tax Label kunnen we morgen nog invoeren als we dat willen. Laat bedrijven maar aantonen dat ze hun eerlijke deel aan belastingen betalen. Van Starbucks weten we ondertussen dat ze weinig belasting betalen mede door belastingconstructies via Nederland, maar ik wil het liefst van alle bedrijven weten hoe het zit.´ aldus Europarlementariër Paul Tang (PvdA).

Naast het Fair Tax Label wil het Europees Parlement ook een zwarte lijst van belastingparadijzen opstellen. Multinationals moeten bewijzen dat geldstromen naar zonnige eilanden als Bermuda, de Bahama’s of Barbados niets van doen hebben met belastingontwijking.

“We moeten de belastingparadijzen de pas afsnijden. Elke constructie in een belastingparadijs is bij voorbaat verdacht en het is aan de multinational om het tegendeel te bewijzen. Juist Nederland, wat nu vaak dient als voorportaal van belastingparadijzen, kan hier verandering in brengen door bijvoorbeeld financiële stromen naar deze landen te belasten.´, aldus Tang.

Paul Tang

Paul Tang

Als parlementariër namens de Partij van de Arbeid in het Europees Parlement wil ik werken aan een sterker en socialer Europa. Mijn hele loopbaan heb ik me al bezig gehouden met de vraag hoe we op een verantwoorde manier kunnen zorgen voor duurzame economische groei, waarmee we niet alleen banen scheppen, maar ook de samenleving

Meer over Paul Tang