Europees Parlement spreekt zich uit voor internationale belastingplannen Biden

Europees Parlement spreekt zich uit voor internationale belastingplannen Biden

Als eerste parlement ter wereld omarmt het Europees Parlement de plannen van de Amerikaanse president Joe Biden om het internationale belastingsysteem grondig te hervormen.

In een rapport over digitale belasting en de OESO-onderhandelingen, steunt het Parlement de plannen van Biden, waarin een wereldwijd minimumbelastingtarief van 21% wordt voorgesteld. Dat zou voor Europa 107 miljard en voor Nederland 4 miljard euro aan extra belastinginkomsten kunnen betekenen.

De Europese ministers van Financiën moeten zich nu net als het Parlement sterk uitspreken voor een hoog minimumtarief.

Het is cruciaal dat Europa zich nu achter de VS schaart. De druk moet hoog blijven om tot een inhoudelijk akkoord te komen tijdens de komende G-20 top. Een einde aan belastingontwijking is dichterbij dan ooit. Zo’n kans komt maar één keer per generatie voor.

Bidens plan krijgt in Europa warme woorden, maar nog geen harde steun. De Franse en Duitse ministers van Financiën Bruno Le Maire en Olaf Scholz kunnen zich prima vinden in een tarief van 21%, maar kunnen ook leven met een lager tarief. Ze lijken te vrezen dat EU-landen met een lage winstbelasting zoals Ierland en Hongarije dit percentage niet zullen accepteren.

De Europese ministers van Financiën moeten zich nu net als het Parlement sterk uitspreken voor een hoog minimumtarief. We kunnen ons niet laten gijzelen door Europese belastingparadijzen. De deadline voor een politieke deal is 9 juli tijdens de G20-top in Venetië.

Lees de explainer voor een uitgebreide analyse van Bidens invloed op de OESO-onderhandelingen en de reacties in Europa.