Europees Parlement stemt in met patentenontheffing coronavaccins

Europees Parlement stemt in met patentenontheffing coronavaccins

Na acht maanden verzet stemt het Europees Parlement voor de zogenaamde TRIPS-waiver of patentontheffing. Dankzij deze ontheffing kunnen we overal ter wereld meer vaccins produceren en exporteren. Dat is met name goed voor landen met lage- en middeninkomens waar het virus in toenemende mate om zich heen grijpt.

Acht maanden lang verzette de EU zich tegen de patentenontheffing. Toen de Amerikaanse president Biden liet weten voor de tijdelijke opschorting te zijn van de patenten van het coronavaccin, kon de EU niet langer haar poot stijf houden. Vandaag stemde het Europees Parlement in met de ontheffing. Beter laat dan nooit.

1 miljoen slachtoffers

De pandemie ging in die acht maanden tijd onverminderd door, en treft in toenemende mate landen met lage- en middeninkomens. Wereldwijd maakte COVID-19 al meer dan 1 miljoen slachtoffers.

De TRIPS-ontheffing biedt landen een doeltreffende en snelle manier om belangrijke intellectuele eigendomsbelemmeringen tijdelijk te ontwijken. Europa koos vandaag om zich aan te sluiten bij de meer dan honderd andere landen die deze tijdelijke ontheffingsmaatregel eerder al goedkeurden.

Morele verantwoordelijkheid

Nu in veel landen nieuwe en meer overdraagbare varianten van het virus opduiken met allerhande Griekse letters, moeten we vaart maken met het opschalen van de productie van verschillende vaccins. Medische hulpmiddelen voor COVID-19 moeten voor iedereen toegankelijk en betaalbaar zijn.

De TRIPS-ontheffing is een rechtsinstrument juist ontwikkeld voor noodgevallen. Als deze pandemie geen noodsituatie is, wat dan wel? We zijn als Unie gezamenlijk verantwoordelijk om de pandemie te bestrijden. We nemen onze morele verantwoordelijkheid en zijn solidair met de rest van de wereld.