Door Paul Tang op 24 oktober 2015

Europese Commissie houdt belastende informatie over belastingontwijking onder de pet

De Europese Commissie weigert om bepaalde documenten over belastingontwijking te delen met de speciale onderzoekscommissie van het Europees Parlement. Opvallend genoeg heeft een onderzoeker van de UvA deze stukken wel gekregen nadat hij een Europees WOB-verzoek deed. Dit blijkt uit een uitzending van het radioprogramma Argos.

Europarlementariër Paul Tang (PvdA) wil opheldering van de Commissie. Ook wil hij weten welke stukken nog meer ten onrechte niet gedeeld zijn. De specifieke documenten gaan over een onderzoek naar belastingontwijking in de verschillende Europese lidstaten en de afspraken die de landen onderling hierover maakten.

“Deze gang van zaken laat opnieuw zien dat de onderste steen nog lang niet boven is wat betreft belastingontwijking. Het is allemaal verre van transparant en de regeringen hebben heel lang bewust de andere kant op gekeken. Deze documenten zijn het bewijs dat bekend was dat grote bedrijven onterecht belastingvoordeel kregen en dat hier nooit iets aan gedaan is. Het ziet ernaar uit dat de Commissie probeert te voorkomen dat deze pijnlijke realiteit naar buiten komt.” aldus Paul Tang.

Sinds de onthulling dat Luxemburg in het geheim afspraken maakte met multinationals heeft het Europees Parlement een onderzoekscommissie ingesteld. De afgelopen maanden heeft deze commissie uitvoerig onderzoek gedaan naar belastingdeals tussen landen en multinationals. Rapportages over belastingafspraken binnen de Europese Unie werden niet vrijgegeven omdat dit volgens de Europese Commissie vertrouwelijke informatie was. De rapportages waren gemaakt door de EU-Gedragscodegroep waarbinnen de landen onderling toezicht houden op belastingafspraken binnen de Europese Unie.

“Nu deze documenten openbaar zijn gemaakt wil ik weten welke rapportages er nog meer onterecht als vertrouwelijk zijn bestempeld. Er is nog zo veel dat wij niet weten en dit kat en muis spel moet een keer afgelopen zijn.”

De onderzoekscommissie van het Europees Parlement heeft een aantal aanbevelingen gedaan om binnen Europa een einde te maken aan belastingontwijking. Twee daarvan zijn het belasten van financiële stromen naar belastingparadijzen en het eisen van transparantie door bedrijven over de door hen betaalde belastingen per land. Komende maandag stemt het Europees Parlement over deze voorstellen.

Paul Tang

Paul Tang

Als parlementariër namens de Partij van de Arbeid in het Europees Parlement wil ik werken aan een sterker en socialer Europa. Mijn hele loopbaan heb ik me al bezig gehouden met de vraag hoe we op een verantwoorde manier kunnen zorgen voor duurzame economische groei, waarmee we niet alleen banen scheppen, maar ook de samenleving

Meer over Paul Tang