8 februari 2017

Europese Commissie weigert in te grijpen bij uitbuiting Noord-Koreanen

De Europese Commissie weigert Polen voor de rechter te slepen voor de uitbuiting van Noord-Koreaanse arbeiders. Dit heeft de Commissie laten weten in antwoord op vragen van Europarlementariërs Agnes Jongerius en Kati Piri (PvdA).  De Europarlementariërs hadden om een zogeheten ‘inbreukprocedure’ gevraagd nadat duidelijk was geworden dat zowel arbeids als mensenrechten worden geschonden in Polen.

Diverse rapporten tonen glashelder aan dat Europese rechtsregels geschonden worden. We zijn nu al meer dan 1,5 jaar bezig en de Commissie lijkt zicht niet druk te maken om deze moderne slavernij die gewoon doorgaat. In samenwerking met mensenrechtenorganisaties zullen we opnieuw druk uitoefenen op de Commissie en de Poolse regering om een einde te maken aan deze misstanden”, aldus Piri.

De Noord-Koraanse arbeiders worden door het dictatoriale regime naar Polen gestuurd om buitenlandse valuta te verdienen. Hierdoor worden de financiële sancties van de Verenigde Naties tegen Noord-Korea met voeten getreden. Deze sancties zijn juist mede door de EU opgesteld om te voorkomen dat de meest geïsoleerde dictatuur van de wereld zijn arsenaal met, onder andere nucleair, wapentuig kan uitbreiden.

Uit onderzoek van de Universiteit Leiden blijkt, dat Noord-Koreanen als dwangarbeiders in Poolse fabrieken aan het werk zijn. De Franse krant Le Monde heeft onlangs nog een uitgebreid reportage gepubliceerd over de erbarmelijke omstandigheden van de Noord-Koreaanse werknemers. Hieruit blijkt dat ondanks de aandacht voor deze misstanden er nog niets is veranderd. Veelal werken de arbeiders zes dagen per week en maken ze veel meer uren dan wettelijk is toegestaan.

“Ook werknemers van buiten de EU dienen beschermd te worden en in een Sociaal Europa zou geen plaats mogen zijn voor dit soort praktijken. Iedereen die naar de feiten kijkt zal zeggen dat dit niet door de beugel kan en daarom moet er iets aan gedaan worden”, aldus Jongerius.

De PvdA- Europarlementariërs hebben inmiddels ook contact opgenomen met de Europese vakbond om te kijken en werken aan een zo breed mogelijke coalitie om een einde te maken aan deze misstanden.

(persbericht 8 februari 2017)