Fatsoenlijke, hygiënische en veilige werkomstandigheden voor vrachtwagenchauffeurs

Fatsoenlijke, hygiënische en veilige werkomstandigheden voor vrachtwagenchauffeurs

Betreft: Werkomstandigheden en veiligheid van vrachtwagenchauffeurs in het Europees wegvervoer tijdens de coronavirus-pandemie.

Geachte Minister Van Nieuwenhuizen,

De uitbraak van het COVID-19 virus heeft catastrofale gevolgen voor Nederland en Europa. Eén van de sectoren die hard wordt geraakt door de crisis is de Transportsector.

Het Europees wegvervoer speelt een cruciale rol voor de bevoorrading van essentiële benodigdheden zoals medicijnen en levensmiddelen.

Op maandag 16 maart 2020 heeft de Europese Commissie richtlijnen voor de lidstaten over grenscontroles gepresenteerd. De lidstaten worden opgeroepen om een gecoördineerd antwoord op het coronavirus te geven. De Europese Commissie pleit onder andere voor het verzekeren van de bevoorrading van de interne markt. Het Europees wegvervoer speelt een cruciale rol voor de bevoorrading van essentiële benodigdheden zoals medicijnen en levensmiddelen. De sector valt dus onder de cruciale dienstverleningen. De gezondheid en veiligheid van onze vrachtwagenchauffeurs moet dan ook op de eerste plaats staan.

De gezondheid en veiligheid van onze vrachtwagenchauffeurs moet dan ook op de eerste plaats staan.

Door de maatregelen van diverse Europese regeringen in de strijd tegen het coronavirus, zijn de werkomstandigheden van chauffeurs drastisch verslechterd. Zij staan momenteel onder enorme druk en er wordt verwacht dat ze veel overuren draaien, terwijl er om hen heen juist een noodtoestand is afgekondigd. Door de sluiting van horecagelegenheden ook langs Europese snelwegen, worden vrachtwagenchauffeurs geconfronteerd met moeilijke werkomstandigheden. Het is soms onmogelijk om een goede en verse maaltijd te krijgen. Ook laten meerdere distributiecentra en winkels, chauffeurs geen gebruik maken van sanitaire voorzieningen, zoals toiletten en de mogelijkheid om handen te wassen.

Wij pleiten voor hygiënische en veilige werkomstandigheden voor vrachtwagenchauffeurs in Europa, juist gedurende de coronavirus-pandemie.

  • Chauffeurs moeten toegang hebben tot fatsoenlijke eetgelegenheden en sanitaire voorzieningen. Truckstops en wegrestaurants moeten openblijven voor afhaalmaaltijden en sanitaire voorzieningen.
  • Bij het laden en lossen bij distributiecentra en winkels moeten chauffeurs toegang hebben tot sanitaire voorzieningen (toilet en de mogelijkheid tot handen wassen).
  • Indien bij het laden en lossen digitale vingerafdrukken van chauffeurs gevraagd worden, dan dient deze apparatuur ontsmet te worden. Er moeten duidelijke hygiënische regels zijn bij distributiecentra zodat chauffeurs volledige beschermd zijn tegen besmetting tijdens de laad en los procedure.
  • Afspraken moeten op EU-niveau helder zijn over de positie van de chauffeur en goederen in het bijzonder bij de grensovergangen.

Wij roepen u daarom op om u bij de informele Transportraad op woensdag 18 Maart 2020 uit te spreken voor fatsoenlijke, hygiënische en veilige werkomstandigheden voor vrachtwagenchauffeurs in de strijd tegen de coronavirus-pandemie.

Met vriendelijke groet,

Vera Tax
Europarlementariër PvdA

Gijs van Dijk
Tweede Kamerlid PvdA