Geen abonnement van onbepaalde duur op Russisch gas

Geen abonnement van onbepaalde duur op Russisch gas

De Europese Commissie presenteert vandaag een voorstel over de strategische gasreserves van Europa. Europa wil minder afhankelijk zijn van gas uit Rusland en stelt daarom voor om gezamenlijk voorraden in te kopen om zo de prijs laag te houden.

Europa kan geen abonnement van onbepaalde duur nemen op Russisch gas. Dat is de boodschap van de Europese Commissie vandaag. Een broodnodige stap gezien de alsmaar stijgende energieprijzen.

Samen sterk

Europese lidstaten stonden tot nu toe alleen om weerstand te bieden aan de uit de pan gerezen energieprijzen. Met subsidies en belastingvoordelen probeerden ze de energierekening te drukken. Met dit voorstel van de Commissie kunnen we eindelijk sámen een vuist maken tegen hoge energieprijzen.

Het voorstel pleit voor gezamenlijke inkoop van gas en voor de mogelijkheid om samen als EU gas op te slaan. Met een gezamenlijke aanpak, kun je de kosten van opslag drukken. Daarnaast wil de Europese Commissie een verbod op langetermijncontracten voor de levering van gas. Leveringscontracten tot na 2049 mogen straks niet meer afgesloten worden.

Energiearmoede

Al twee maanden terug riep Chahim de Commissie daartoe op. Overal in Europa zie je mensen door de bodem zakken omdat ze hun energierekening niet meer kunnen betalen. Met dit voorstel heeft de Commissie meer instrumenten voorhanden om energiearmoede in Europa tegen te gaan.

Met dit voorstel van de Commissie kunnen we eindelijk sámen een vuist maken tegen hoge energieprijzen.

Willen we de doelstellingen uit de Green Deal halen en klimaatneutraal zijn in 2050, moeten we wel zo snel mogelijk overgaan op duurzame energiebronnen. Gas hoort daar voor de duidelijkheid niet bij. Hoe sneller we overgaan op hernieuwbare energie, hoe sneller we de huidige energieproblemen oplossen. Ik zou graag daar nog meer ambitie zien.