Door Paul Tang op 29 februari 2016

Gratis geld?

Gratis geld ontvangen dat gelooft niemand (onmiddellijk). Het lijkt een radicaal plan maar is dat niet. Geld uitdelen aan de bewoners van Europa om de economie te stimuleren is een idee dat onlangs in het Europees Parlement is besproken. Milton Friedman heeft dit geld ‘helicopter money’ genoemd, en het idee krijgt in de academische wereld weer serieuze aandacht. (zie bijv http://willembuiter.com/helifinal.pdf ).

De huidige aanpak van de EU en lidstaten voldoet niet. Ondanks de lage, soms negatieve rente wordt te weinig geïnvesteerd. Draghi tracht met quantitative easing (QE) de economie uit het slop de trekken en koopt per maand voor 60 miljard Euro aan overheidsobligaties op. Doel is om banken te stimuleren om meer aan bedrijven en huishoudens te lenen. Maar de investeringsvraag trekt niet aan.

Tijdens een bijeenkomst die ik onlangs met andere Europarlementariërs heb georganiseerd hebben we het idee van “helikoptergeld” of “QE for people” besproken. Laat het geld niet via de banken gaan, maar investeer het geld direct in de reële economie. Dat kan door het geld direct aan huishoudens te geven of door overheden meer te laten investeren in publieke projecten. Bijvoorbeeld in schone energie, infrastructuur en onderwijs. Dit is een directe stimulans voor de economie, met nieuwe banen en extra groei.

Naarmate de Europese economieën langer doormodderen, wordt dit idee steeds minder radicaal. Let maar op!

Paul Tang

Paul Tang

Als parlementariër namens de Partij van de Arbeid in het Europees Parlement wil ik werken aan een sterker en socialer Europa. Mijn hele loopbaan heb ik me al bezig gehouden met de vraag hoe we op een verantwoorde manier kunnen zorgen voor duurzame economische groei, waarmee we niet alleen banen scheppen, maar ook de samenleving

Meer over Paul Tang