Het Europees reiscertificaat is een goede stap richting vrij reizen

Het Europees reiscertificaat is een goede stap richting vrij reizen

Het Europese reiscertificaat maakt reizen binnen de EU per 1 juli mogelijk voor mensen die gevaccineerd zijn, negatief getest zijn of antistoffen hebben. Dit certificaat is voor alle inwoners van de Europese Unie weer een goede stap in de richting van vrij reizen.

Het certificaat is een welkom instrument om het reizen binnen de Unie gecontroleerd op te starten. Mensen kunnen weer veilig de landsgrenzen over. Het is wel te hopen dat Nederland de achterstand in de registratie van vaccinaties zo snel mogelijk op orde krijgt, zodat iedereen vanaf 1 juli gebruik kan maken van het certificaat.

Bedrijven en werknemers in de toeristische sector zijn afgelopen jaar zwaar getroffen door Covid-19. Voor hen biedt dit reiscertificaat perspectief op herstel. Het certificaat is niet alleen goed nieuws voor vakantiegangers en de toeristische sector, maar ook voor inwoners van grensregio’s die dagelijks voor werk, onderwijs of familie de grens over moeten.

Het reiscertificaat zal in Nederland onderdeel worden van de Coronacheck app, hierin komt een QR code te staan. Daarnaast zal het ook mogelijk zijn om de QR code online op te vragen en af te drukken. Wanneer de QR-code bij een grensovergang of controle gescand wordt krijgt de controleur een groen scherm te zien als je voldoet aan de voorwaarden van gevaccineerd zijn, negatief getest zijn of antistoffen hebben.

Goed nieuws voor vakantiegangers en de toeristische sector, maar zeker ook voor inwoners van grensregio’s die dagelijks voor werk, onderwijs of familie de grens over moeten.