Jongerius overlegt in Enschede met werknemers Apollo Vredestein

Jongerius overlegt in Enschede met werknemers Apollo Vredestein

Europarlementariër Agnes Jongerius komt vrijdag naar Enschede. Ze spreekt met werknemers van bandenfabriek Apollo Vredestein over Europese steun voor het behoud van de banen van 750 werknemers die ontslagen dreigen te worden.

Bij de Enschedese bandenfabriek dreigen 750 medewerkers hun baan te verliezen, zo bleek vorige week. De fabriek in Enschede gaat alleen nog banden produceren die in een hogere prijsklasse vallen, zoals winterbanden. De sanering van het bedrijf kost driekwart van de mensen hun baan.

“De directie van Vredestein vindt een hoop laaiende medewerkers op hun weg en wij zullen alles uit de kast trekken om hier een stokje te steken voor het schrappen van hun banen”, laat Jongerius weten.

Oneerlijke staatssteun

Volgens Jongerius is de opheffing van het merendeel van de bandenproductie in Enschede te wijten aan oneerlijke staatssteun door Hongarije aan een fabriek in de plaats Gyöngyöshalász. Bij de aanvraag voor goedkeuring van deze steun zou de Europese Commissie alleen gekeken hebben naar eventueel oneerlijke concurrentie met andere bandenfabrieken, maar niet naar het schrappen van banen binnen het bedrijf zelf.

De PvdA’er vindt het hoogst bedenkelijk dat de sluiting in Nederland precies komt op het moment dat de bijna 96 miljoen euro staatssteun in Hongarije is afgelopen en de fabriek daar op poten staat. Daar komt bij dat de Nederlandse divisie nog altijd winst maakt. “Dit zaakje stinkt. Vredestein vraagt eerst de Hongaarse belastingbetaler om bij te dragen aan meer werkgelegenheid en loost daarna glashard haar medewerkers in Nederland”, aldus Jongerius.

Regels herzien

De Europarlementariër wil dat de Europese Commissie in gesprek gaat met de directie van Apollo Vredestein om het werk van de 750 werknemers die op de schopstoel zitten te behouden. Ze wil ook dat de regels omtrent staatssteun worden herzien zodat die niet meer kunnen leiden tot de verschuiving van werkgelegenheid binnen de Unie.

Verschenen op RTVoost.nl