‘Juncker mompelend en strompelend naar het einde’

12 september 2018

“In de moeilijke omstandigheden van de afgelopen jaren heeft Juncker niet het verschil gemaakt. In een snel veranderende wereld, is voortstrompelen niet het antwoord. Deze Commissie heeft nergens een breekpunt van gemaakt en uiteindelijk accepteert het daarmee de situatie”, dat zegt Paul Tang, delegatieleider van de PvdA-Eurodelegatie als reactie op de laatste State of the Union van Jean-Claude Juncker.

De PvdA-Eurodelegatie steunt de ambitie van Juncker om de verschillen binnen de Unie te overbruggen, maar daarvoor moet er nog wel veel gebeuren. Banken moeten worden gereguleerd en er moet harder worden gewerkt aan het aanpakken van belastingontwijking.

“Europa is nog teveel van de markt en de grote bedrijven, terwijl mensen in Europa zeker moeten zijn van bescherming. Er is nog te weinig bereikt op het gebied van een eerlijk belastingklimaat. De race naar de bodem is nog steeds gaande en de afschaffing van de dividendbelasting is daar een voorbeeld van. Willen wij écht vooruit in Europa, dan moet de Europese Unie een veilige sociale haven worden voor alle Europeanen. In de Staat van de Unie komt Juncker met geen enkel concreet voorstel hoe de Europese Unie mensen sociale bescherming gaat bieden. Alleen wanneer Europa mensen zekerheid biedt zal het minder piepen en kraken in onze Unie”, aldus Paul Tang.

“Twintig principes van de Sociale Pijler veranderen niet het leven van mensen in Italië, Griekenland, Estland of Nederland. Daar zijn concrete voorstellen voor nodig. Een richtlijn voor eerlijk werk. En voldoende financiële middelen om jeugdwerkloosheid, kinderarmoede en gebrek aan scholing te bestrijden.”

Een voorzichtige omslag is er binnen de Europese Commissie de afgelopen jaren wel geweest. Onder de rechtse Portugees Barroso, die tot 2014 Junckers baan had, was de Commissie er vooral voor de rekenmeesters. Deze Commissie zocht meer ruimte voor investeringen, en was het Juncker zelf die in zijn eerste maand een investeringsplan van 800 miljard aankondigde.