Door op 5 oktober 2016

Klimaat Koude Oorlog is terug

Kati Piri (PvdA) pleit voor een verdere verscherping van de sancties tegen Rusland.

‘Een slepende vete over Oost-Oekraïne en de Krim, het zwart maken van het onafhankelijke onderzoek naar het neerhalen van MH17 en het plegen van de meest afschuwelijke oorlogsmisdaden in Syrië – het kille klimaat van de Koude Oorlog is terug’, aldus Piri.

PvdA-Europarlementariër Piri doet deze uitspraak tijdens het debat vandaag in het Europees Parlement ter voorbereiding van de Eurotop van 20 en 21 oktober. De Europese regeringsleiders zullen daar onder meer spreken over de verslechterende relatie met het Rusland van Vladimir Poetin.

Vooral de meer dan trieste situatie rond Aleppo baart grote zorgen. ‘We hebben de afgelopen dagen gezien dat in Aleppo door de Syrische regering en het Russische leger misdaden tegen de menselijkheid worden gepleegd: allesvernietigende bommen worden massaal op burgers afgevuurd, humanitaire konvooien beschoten en ziekenhuizen met de grond gelijk gemaakt,’ aldus Piri.

‘Wij kunnen niet langer machteloos toekijken terwijl deze massaslachting in Aleppo wordt uitgevoerd door Assad en Poetin. Ik zou de Europese regeringsleiders dan ook willen oproepen om per direct de mensen die verantwoordelijk zijn voor deze misdaden op een EU sanctielijst te zetten. Het blijven zoeken naar dialoog is altijd nodig, maar de tijd is nu ook gekomen om een duidelijke rode streep te trekken.’

Kati Piri heeft verder alle Europarlementariërs opgeroepen steun te geven aan een petitie, waartoe een aantal Nederlandse wetenschappers het initiatief heeft genomen. Daarin vragen de opstellers onmiddellijke actie van de internationale gemeenschap tegen het bloedbad, dat in en rond Aleppo gaande is. Deze petitie wordt inmiddels gesteund door meer dan honderd wetenschappers over de hele wereld.

(Persbericht 5 oktober 2016)