28 oktober 2015

Landen die opvang weigeren korten op EU-subsidies

 

Europese lidstaten die niet mee willen meewerken met de opvang van asielzoekers moeten gekort worden op hun subsidies uit Brussel.

Op initiatief van PvdA-Europarlementariër Paul Tang heeft een meerderheid van het Europees Parlement de Europese Commissie gevraagd met voorstellen hiervoor te komen in de begroting voor 2016.

“Het kan niet zo zijn dat je alleen maar geniet van de lusten van de Europese samenwerking, maar niet bereid bent de lasten te dragen. Investeringen in die landen en opvang van vluchtelingen horen bij elkaar. De vluchtelingencrisis is een Europees probleem, waarbij alle EU-lidstaten hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Het is toch een kwestie van samen uit, samen thuis”, aldus Paul Tang.

Voor de opvang van vluchtelingen wil de EU komen tot een verplichte verdeling over de lidstaten. Ook de landen in Midden en Oost-Europa worden daarop aangesproken. Maar Hongarije, Tsjechië en Slowakije hebben laten weten daaraan niet mee te doen. Ook de nieuwe conservatieve Poolse regering heeft zich in die zin uitgelaten.

“Die landen kunnen rekenen op miljarden steun uit Brussel. Dan kun je simpelweg je handen niet aftrekken van de zoektocht naar een oplossing van het grootste probleem waar de EU nu mee kampt. Dan gaat de hand op de knip!”, aldus Tang.