Door Kati Piri op 16 december 2015

Lege stoel voor Raif Badawi

Het Europees Parlement heeft dit jaar de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken toegekend aan de Saudische blogger, schrijver en activist Raif Badawi. Raif was door onze sociaaldemocratische fractie genomineerd. Helaas bleef zijn stoel leeg vandaag. Zijn vrouw was aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen.

Raif Badawi is de Saoedische blogger die in zijn land veroordeeld is tot een gevangenisstraf van tien jaar, 1.000 zweepslagen en een boete voor het “beledigen van de islam”. Hij voert via zijn blog al jaren strijd voor de vrijheid van meningsuiting en religie in Saoedi-ArabiĆ«, maar betaalt daar een hoge prijs voor. Al sinds 2012 zit hij gevangen voor het opstarten van zijn online discussieplatform voor politiek en religie. Met het toekennen van de Sacharovprijs steken we hem een hart onder de riem. Laten we hopen dat deze belangrijke erkenning van zijn werk ook wordt opgemerkt door de Saoedische autoriteiten en tot een verbetering van de benarde situatie waar hij momenteel in verkeerd leidt.

De Sacharovprijs wordt al sinds 1988 ieder jaar uitgereikt aan personen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de mensenrechten over de hele wereld. Vorige winnaars waren onder andere Nelson Mandela, Kofi Annan en Malala Yousafzai.

De prijs heeft niet alleen een grote symbolische waarde, maar vestigt ook de aandacht op schendingen van de mensenrechten en biedt steun aan de winnaars van de prijs en de zaak waarvoor zij zich inzetten. Een recent voorbeeld van de grote betekenis van de Sacharovprijs voor de wereldwijde bevordering van de mensenrechten, is de zaak van Leyla Yunus, die vorig jaar voor deze prijs was genomineerd. Hoewel de tot meerdere jaren gevangenisstraf veroordeelde mensenrechtenactiviste uit Azerbeidzjan de prijs uiteindelijk niet won, heeft haar nominatie voor veel aandacht voor haar situatie gezorgd. Mede onder druk van deze internationale aandacht zijn zij en haar man vorige week voorwaardelijk vrijgelaten.

 

Kati Piri

Kati Piri

Kati Piri (1979) is vicepresident van de S&D-groep op buitenlandse zaken, burgerlijke vrijheden, mensenrechten en defensie. Kati is lid van de commissie Buitenlandse Zaken en van de commissie Burgerlijke vrijheden en Mensenrechten. Daarnaast is ze onderdeel van de EU-Turkije commissie. Hiernaast is ze de Internationaal Secretaris in het partijbestuur van de Partij van de Arbeid.

Meer over Kati Piri