Maak duurzaam transport betaalbaar voor iedereen

Maak duurzaam transport betaalbaar voor iedereen

Vandaag verscheen de transportstrategie van de Europese Commissie met daarin haar plannen voor duurzaam transport. De transportsector is verantwoordelijk voor meer dan een kwart van de hele Europese emissie uitstoot. Hoog tijd voor verduurzaming dus!

De Commissie ziet onder andere de elektrische auto als de meest veelbelovende optie. Autorijden moet duurzaam, én vooral betaalbaar zijn voor iedereen. Momenteel kunnen alleen mensen met een bovengemiddeld salaris zich elektrisch rijden permitteren.

Tweedehandsmarkt
De Nederlandse subsidiepot voor nieuwe elektrische auto’s  was dit jaar al na één week op. De EU en Nederland moeten inzetten op een groeiende markt voor tweedehands elektrische wagens, zodat deze auto’s ook snel beschikbaar zijn voor iedereen.

Elektrisch rijden is beter voor het klimaat en voor schone lucht, maar ook beter voor je portemonnee omdat de totale kosten van eigenaarschap lager zijn bij een elektrische auto in vergelijking met een niet-elektrische.

Net zoals bij zonnepanelen het geval is, moet je wel het geld hebben om deze investering te doen. Daarom mijn pleidooi: Zorg dat de tweedehandsmarkt snel op gang komt, dan kan iederéén genieten van de voordelen van elektrisch rijden en halen we ook nog eens sneller onze klimaatdoelstellingen.

Een alternatief voor het vliegtuig
De transportstrategie van de Commissie haalt ook de trein aan als mogelijke vervanger van het vliegtuig op korte afstanden. Deze grote ambitie deel ik ook, maar dan moet de EU, samen met de lidstaten, grote slagen slaan om de trein daadwerkelijk het aantrekkelijke alternatief te laten zijn voor vliegen.

Daarbij zal zowel het prijsverschil als het gebruiksgemak van belang zijn. Neem nu bijvoorbeeld een treinticket van Venlo naar Wenen, dat kost al gauw 192,60 euro én ik ben tien uur onderweg. Een vliegticket van Eindhoven naar Wenen kost 49,00 euro en ik doe er 1 uur en 40 minuten over. Vier keer goedkoper en vier keer sneller dus. Als je moet kiezen, zal alleen Greta Thunberg en een enkeling nog kiezen voor de trein.

Nederland koploper
De strategie haalt ook voorzichtig het potentieel van een Europees fietsnetwerk aan. Wat dat betreft kan Nederland absoluut een koplopersfunctie vervullen. Europa kan nog veel leren van Nederland als het gaat om een uitstekende fietsinfrastructuur. Het is duurzaam, gezond en in een stedelijke omgeving ook nog eens een de meest efficiënte manier om ergens te komen.

Toch kunnen de plannen volgens mij nog een stuk socialer. We moeten ervoor zorgen dat de verduurzaming van de sector werkgelegenheid creëert en dat we werknemers omscholen om duurzame moderne technologieën te gebruiken. Dat zie ik nog te weinig terug in deze strategie.

In januari komt het Europees Parlement met haar eigen initiatiefrapport op basis van deze strategie. Dat wordt het moment  om richting te geven aan de toekomst van duurzaam transport in de EU.

Lees hier de volledige transportstrategie >