Maak van duurzaam beleggen geen sponsordeal voor Poetin

Maak van duurzaam beleggen geen sponsordeal voor Poetin

Samen met Bas Eickhout schreef ik een brief aan de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Zo’n 100 Europarlementariërs ondertekenden de brief. Onze oproep: Herzie het besluit om gas als duurzaam te bestempelen.

Sponsordeal voor Poetins oorlog

Vlak voor de oorlog in Oekraïne presenteerde de Europese Commissie een taxonomie voor duurzame investeringen waarin gas als duurzame energiebron wordt gezien. De Russische inval in Oekraïne heeft ons massaal doen inzien dat we zo snel mogelijk van het Russische gas af moeten. Gas maakt ons in Europa niet alleen afhankelijk van schimmige oligarchen en kleptocraten, maar weerhoudt ons er ook van om de overgang te maken naar een duurzame, klimaatneutrale toekomst. Door gas als duurzaam te zien, en zo investeringen daarin aan te moedigen, schieten we onszelf in de voet en veranderen we de Europese taxonomie in een sponsordeal voor Poetins oorlog. We roepen daarom de Commissie op om dit voorstel terug te trekken.

Terwijl het aantal Oekraïense burgers dat ontheemd, gewond of erger is, de miljoenen bereikt, blijft de Europese Unie geld sturen naar Rusland voor de levering van gas. Onze afhankelijkheid van Russisch gas financiert de oorlog van Poetin en maakt aanvallen op het Oekraïense volk mogelijk.

Gas is niet groen

Ook de voorzitter van de expertgroep van de commissie voor Duurzame Financiering, Nathan Fabian, veroordeelt het besluit om gas en kernenergie als groen te bestempelen. Tijdens een hoorzitting van het platform deze week benadrukte hij weer dat hij zich grote zorgen maakt over het groene label van gas. We moeten direct de overstap maken naar duurzame energiebronnen om de klimaatdoelen van Parijs te halen.