Na 20 jaar eindelijk nieuwe Europese wetgeving over online veiligheid

Na 20 jaar eindelijk nieuwe Europese wetgeving over online veiligheid

Afgelopen vrijdagnacht bereikten we een akkoord op de wet die Europese burgers en bedrijven online moet beschermen. De Digitale Dienstenwet (DSA) zorgt ervoor dat dat wat offline illegaal is, ook online illegaal wordt.

De wet biedt ook bescherming aan kinderen op het internet en stelt het beperkingen aan het verspreiden van disinformatie. Twintig jaar lang hebben we geen wetgeving gehad op digitale diensten, terwijl de techsector zich razendsnel ontwikkelde.

Het is een historisch moment te noemen dat het Parlement en de Raad vandaag een akkoord bereikten op de wet die het internet gaat hervormen. Wat in de echte wereld illegaal is, moet ook online illegaal zijn, zodat onze kinderen, ouderen en wij allemaal veilig zijn op het internet.

Gepersonaliseerde advertenties

Het akkoord op de DSA volgt op een onderhandelingsproces, dat samenging met de zusterwet DMA (Digitale Marktenwet). Deze wet werd vorige maand al uitonderhandeld. Namens het Europees Parlement was ik een van de rapporteurs op het DSA-initiatiefrapport in 2020. Ook ben ik initiatiefnemer van de Europese Tracking-free Ads Coalitie, een coalitie van politici, NGO’s en bedrijven die werd opgericht om tracking advertenties te verbieden op het internet.

De Digital Services Act pakt de digitale aandachtseconomie aan. We worden op het internet achtervolgd voor vervelende gepersonaliseerde advertenties. Daar gaan we nu paal en perk aan stellen, tegen de zin in van de miljoenenlobby van Big Tech.

Disinformatie en nepnieuws

Saillant is het artikel in de wet over disinformatie, waarbij platforms als Facebook, Google en Twitter verplicht worden te vermelden welke stappen ze ondernemen tegen nepnieuws en disinformatie in het licht van de oorlog in Oekraïne en COVID-19. We maken met deze wet zo ook een statement tegen het propagandabeleid van Poetin.

Maar de veelomvattende DSA zal impact hebben op iedere internetgebruiker. Gevaarlijke TikTokchallenges en verslavende algoritmes worden onmogelijk gemaakt. Techbedrijven moeten verplicht hun platforms gaan toetsen op gevaren en deze vervolgens oplossen. Doen ze dit niet, dan kunnen ze enorme boetes krijgen. Dat is nog eens bovenop het bedrag dat platforms zelf moeten gaan betalen aan de toezichthouders.

Volgend jaar gaat de wet van kracht.