2 mei 2018

Europese Commissie moet een scherpere bocht nemen

“Dit is de eerste meerjarenbegroting sinds de Brexit, en daarom een uitgelezen kans voor ingrijpende veranderingen. En hoewel de plannen een goede stap zijn naar een moderne en flexibele begroting, zou de Commissie een scherpere bocht moeten nemen. Natuurlijk is het goed dat er bezuinigd wordt op de achterhaalde landbouwfondsen, maar 6% is te weinig. De PvdA is ook een voorstander van meer geld voor innovatie, duurzaamheid en migratie, maar het voorstel is aan de zuinige kant.” Dat zegt Paul Tang als reactie op de Europese begroting die vandaag is gepresenteerd.

De PvdA is blij dat de Commissie eindelijk de landen gaat aanpakken die de rechtsstaat niet respecteren. Kati Piri reageert: “Eindelijk durft de Commissie heilige huisjes aan te pakken. Landen die de kernwaarden van de Europese Unie schenden gaan dit ook in hun portemonnee voelen. Dat is een idee waar de PvdA lang voor gepleit heeft, omdat solidariteit niet één kant op werkt. De begroting wordt zo minder vrijblijvend.”

Volgens Paul Tang mist Nederland het punt door te hameren op minder geld. “Rutte moet niet als een Zeeuws meisje roepen dat het geen cent teveel mag kosten. Want dan eindigen we met het oude liedje: er wordt bezuinigd op onze eigen prioriteiten en gaat er nog steeds te veel geld naar landbouw en snelwegen waar niemand op zit te wachten. Nederland moet daarom het voortouw nemen en zich richten op hoe we geld slimmer inzetten op de grote Europese uitdagingen.”