Nieuwsbrief PvdA-Eurodelegatie

Nieuwsbrief PvdA-Eurodelegatie

Het is alweer vier maanden geleden maar het voelt nog als de dag van gisteren. Op 26 mei werd de Partij van de Arbeid onder aanvoering van Frans Timmermans de grootste partij van Nederland.

We kwamen met maar liefst zes zetels in het Europees Parlement. Inmiddels zijn we vol aan de slag en praten we je graag bij via deze nieuwsbrief.

In de eerste 100 dagen komt de Commissie met een ambitieus plan, The Green New Deal, zodat Europa in 2050 klimaatneutraal is

The Green New Deal van Frans
De nieuwe Europese Commissie heeft het tegengaan van klimaatverandering als haar topprioriteit aangewezen. We zijn ontzettend trots dat Frans Timmermans deze belangrijke portefeuille heeft gekregen. In de eerste 100 dagen komt de Commissie met een ambitieus plan, The Green New Deal, zodat Europa in 2050 klimaatneutraal is. Deze ambitie is ook een kans om de Europese economie te herstructureren zodat gewone mensen niet de dupe worden van het vergroenen van de economie.

PvdA-Eurodelegatie in het Parlement
Na het geweldige resultaat van de afgelopen verkiezingen bestaat de PvdA-fractie uit zes Europarlementariërs. Samen met de sociaaldemocraten uit andere landen zitten we in de op één na grootste groep van het parlement.

Agnes Jongerius is de fractievoorzitter van de PvdA-Eurodelegatie.

Agnes Jongerius is de fractievoorzitter van de PvdA-Eurodelegatie, in Europa ook vaak delegatieleider genoemd. Daarnaast is Agnes woordvoerder Sociale Zaken en Internationale Handel met als speerpunten gelijke kansen, betaalbare woningen en goede arbeidsomstandigheden. Bijvoorbeeld door te zorgen voor een veilige en schone werkomgeving. Zo kan Europa weer over mensen gaan.

Paul Tang strijdt in Europa voor meer gelijkheid.

Paul Tang strijdt in Europa voor meer gelijkheid. In plaats van zich te verschuilen achter schimmige constructies moeten multinationals net als iedereen belasting gaan betalen. Na jaren politieke strijd gaan multinationals als Shell nu eindelijk belasting betalen. Maar daarmee zijn we er nog niet! Techbedrijven moeten, net als iedereen, op de vingers worden getikt als ze er vandoor gaan met ons eigendom, data. En van grote investeerders moet, net als van jou en mij, worden gevraagd dat ze hun geld duurzaam inzetten. Kortom, Paul heeft genoeg te doen de komende 5 jaar!

Als vicevoorzitter van de S&D-fractie is Kati Piri verantwoordelijk voor buitenlandse zaken, ontwikkelingssamenwerking, mensenrechten en veiligheid.

Als vicevoorzitter van de S&D-fractie is Kati Piri verantwoordelijk voor buitenlandse zaken, ontwikkelingssamenwerking, mensenrechten en veiligheid. De komende jaren zal ze regeringen blijven aanspreken op mensenrechtenschendingen, zich inzetten voor betere omstandigheden van vluchtelingen en opkomen voor de democratie en rechtsstaat in landen met autoritaire regimes.

Vera Tax zet zich als woordvoerder Transport in voor de werktijden van vrachtwagenchauffeurs.

Europa moet opkomen voor de meest kwetsbaren in onze samenleving. Daarom zet Vera Tax zich als woordvoerder Transport in voor de werktijden van vrachtwagenchauffeurs. Daarnaast wil Vera werk maken van het lage percentage vrouwen dat werkt in de transportsector. Tijdens haar mandaat zal ze zich blijven inzetten voor gelijkheid van vrouwen en van de LHBTI-community.

Mohammed Chahim voelt zich als een vis in het water in de commissies Milieu, Onderzoek, Energie en Industrie.

Met zijn achtergrond als klimaatwetenschapper voelt Mohammed Chahim zich als een vis in het water in de commissies Milieu, Onderzoek, Energie en Industrie. Ook is hij woordvoerder Volksgezondheid en Voedselveiligheid. De komende maanden zal Mohammed meeschrijven aan de belangrijke resolutie voor de VN Klimaatconferentie in december. Benieuwd naar Mohammeds eerste week als Europarlementariër? Bekijk dan dit filmpje van zijn bezoek aan Straatsburg!

Lara Wolters zet zich als woordvoerder Begrotingscontrole en Juridische zaken in voor hogere standaarden en meer transparantie, zowel voor grote bedrijven als voor de EU zelf.

Om mensen te betrekken bij Europa en het vertrouwen in Europa te versterken is transparantie nodig. Daarom zet Lara Wolters zich als woordvoerder Begrotingscontrole en Juridische zaken in voor hogere standaarden en meer transparantie, zowel voor grote bedrijven als voor de EU zelf. Zo diende zij een amendement in waardoor private sponsoring van de Raad aan strengere regels moet gaan voldoen. Ook is zij onderdeel van de commissie Onderwijs en Cultuur, daar strijdt zij voor gelijke kansen en goed onderwijs.

Europarlementariër bij jou op bezoek?
Lijkt het je leuk om eens in gesprek te gaan met een van onze Europarlementariërs? Of juist om op bezoek te komen in het Europees Parlement? De PvdA-Eurodelegatie heeft een verdeling voor de provincies gemaakt om het jou makkelijk te maken. Kijk hieronder welke parlementariër bij jouw provincie staat. Een andere parlementariër van de PvdA-Eurodelegatie uitnodigen kan natuurlijk ook!

Drenthe: Lara Wolters
Flevoland: Paul Tang
Friesland: Agnes Jongerius
Gelderland: Vera Tax
Groningen: Lara Wolters
Limburg: Vera Tax
Noord-Brabant: Mohammed Chahim
Noord-Holland: Paul Tang
Overijssel: Mohammed Chahim
Utrecht: Agnes Jongerius
Zeeland: Kati Piri
Zuid-Holland: Kati Piri