Op COP voor het klimaat

Op COP voor het klimaat

Op deze pagina vind je een overzicht van alles wat je moeten weten over COP26.

In november is het de COP 26 in Glasgow. De jaarlijkse – ondertussen 26e – grote klimaattop met vertegenwoordigers van alle landen van de wereld, wereldleiders, grote internationale organisaties en vooraanstaande denkers. Samen gaan we verder op zoek naar oplossingen om de klimaatdoelen te bereiken. Ik ga er namens het Europees Parlement heen.

Overstromingen dicht bij huis in Nederland, België en Duitsland; vernietigende bosbranden in Italië en Zuid-Afrika. Ernstige droogte met hongersnoden tot gevolg in Madagascar en Ethiopië; dodelijke orkanen in Indonesië en de Verenigde Staten. Dat klimaatverandering volop aan de gang is, en dat er iets moet gebeuren is helaas meer dan duidelijk.

Ik hoop op ambitieuze CO2-doelstellingen van alle landen om onder de 1,5º C opwarming te blijven. Ik hoop op moreel leiderschap van de grote vervuilers. En ik hoop ook op financiering voor armere landen om hen te helpen richting een duurzame toekomst.

Het probleem is bekend, we weten wat ons te doen staat. Internationale organisaties, wetenschappers en klimaatactivisten hebben de voorzet gegeven, hopelijk koppen wereldleiders de bal binnen.

Ik ben hoopvol omdat de wereld er anders uitziet dan twee jaar geleden, neuzen wereldwijd draaien langzaam dezelfde kant op en in Europa zetten we belangrijke stappen. Ik ben hoopvol omdat ik zie dat klimaat mensen overal ter wereld mobiliseert, denk aan de klimaatmarsen en de ‘jongeren voor het klimaat’ beweging. En ik ben hoopvol omdat ik zie dat de kosten van hernieuwbare energie de laatste jaren enorm daalden.

Ik heb jullie gevraagd om vragen in te sturen over de klimaattop in Glasgow, eens kijken of ik een passend antwoord klaar heb.