Parlement eist dat Babiš belangenverstrengeling oplost

Parlement eist dat Babiš belangenverstrengeling oplost

Het Europees Parlement stemt vandaag over de belangenverstrengeling van de Tsjechische premier Andrej Babiš, die de Commissie vorige maand bevestigde. Dit is een probleem dat niet alleen de Tsjechische kiezer aangaat, maar elke Europeaan die haar belastinggeld goed besteed wil zien.

De belangenverstrengeling van Babiš laat helaas het tegenovergestelde zien. Via zijn bedrijven profiteert Babiš direct van Europese subsidies en de besluiten die hij aan Europese vergadertafels neemt. Wanneer media en toezichthouders de premier van Tsjechië hierop aanspreken, reageert hij met schofferingen en bedreigingen.

Wanhoop

Het laat vooral de wanhoop zien van Babiš, nu de Commissie hem met de hand in de koektrommel betrapt. Wanhoop die we ook zien bij zijn bedrijf Agrofert, dat parlementsleden gisteren via sociale media benaderde met de boodschap dat geen sprake is van belangenverstrengeling. Uiterst frappant, want waarom zou een bedrijf dat niets met Andrej Babiš te maken heeft voor hem opkomen?

Eind april bevestigde de Europese Commissie na lang onderzoek eindelijk dat Babiš nog steeds belangen heeft in zijn bedrijf Agrofert dat hij onderbracht in twee trust funds. Op die manier heeft Babiš nog steeds de touwtjes over zijn bedrijf in handen.

Een duidelijke keuze

De huidige conclusies gaan over onterecht ontvangen regiofondsen. De Tsjechische autoriteiten moeten onterecht toegekend geld terugbetalen en de Europese Commissie moet het rechtsstaatmechanisme inzetten om gebreken in de Tsjechische rechtsstaat te bestraffen.

Het Parlement geeft Babiš bovendien een duidelijke keuze: of hij doorbreekt alle banden met zijn bedrijven en stort alle onterecht ontvangen subsidies terug, of hij stapt op uit de Europese Raad.

Daarnaast loopt ook nog een apart onderzoek naar de landbouwfondsen die Babiš’ bedrijf ontvangen heeft.