PvdA: EU-lidstaten moeten openheid geven over ‘Golden Visas’

30 mei 2018

Europees burgerschap moet niet zomaar te koop zijn voor de superrijken

“Er is geen afstemming, geen transparantie, en geen controle op de verkoop van Europese paspoorten aan mensen van buiten de Europese Unie. Dat kan de veiligheid in gevaar brengen, omdat het niet duidelijk is wie hierdoor vrij door Europa kan reizen”, dat zegt Europarlementariër Kati Piri over de handel in Schengen Visa en Europees burgerschap.

In ieder geval 16 lidstaten bieden verblijfsrechten en burgerschap aan in ruil voor omvangrijke investeringen in onroerend goed of staatsobligaties. Het verlenen van burgerschap is een nationale aangelegenheid, maar deze ‘Golden Visas’ geven ook toegang tot het recht op vrij reizen in de EU of zelfs op EU-burgerschap. Omdat niet bekend wordt gemaakt wie hier gebruik van maakt, valt er voor de andere lidstaten niet te controleren wie er zomaar binnen kan komen. Bovendien wordt de herkomst van de financiële middelen onvoldoende gecontroleerd en kun je vraagtekens zetten bij de veiligheidscontroles. Zo blijkt uit gelekte lijsten dat onder anderen een handlanger van Assad in Hongarije het burgerschap heeft gekocht, zonder dat de rest van de EU hier weet van had.

“Dit is een groot probleem. De superrijken uit dubieuze kringen kunnen zomaar een EU-paspoort kopen. Lidstaten die dergelijke programma’s hebben verdienen hier snel geld mee maar ze zetten onze veiligheid op het spel. Het is niet uit te leggen dat vrienden van Poetin en Assad zomaar een Europese nationaliteit erbij kunnen kopen terwijl normale reizigers van buiten de EU van A tot Z gescreend worden voor een simpel visum” aldus Kati Piri.

Kati Piri heeft samen met haar collega Paul Tang de kwestie aan de orde gesteld bij de Europese Commissie. Ook hebben ze het onderzoeksbureau van het Europees Parlement gevraagd om alle regelingen in kaart te brengen, om een beter beeld te krijgen van de omvang. Er hangt een sterke sfeer van geheimzinnigheid, aangezien veel lidstaten weigeren om überhaupt informatie te verstrekken over de handel in visa.

Volgens Europarlementariër Paul Tang is niet alleen de veiligheid in het geding, maar werken de ‘Golden Visas’ corruptie, witwassen en belastingontwijking in de hand: “Oligarchen van over de hele wereld krijgen hiermee vrije doorgang. Door het huidige systeem bestaat de mogelijkheid dat mensen met corrupt geld EU-burgerschap kopen en hun vermogen weg houden van de nationale autoriteiten van hun thuisland. In veel gevallen lopen landen daardoor belastinginkomsten mis en daar zou de EU niet aan mee moeten werken.” De onderzoekscommissie naar belastingontwijking (TAXE) zal daarom ook een hoorzitting organiseren over de Golden Visas.