10 september 2015

PvdA-Europa vraagt om sancties tegen Azerbeidzjan

In Azerbeidzjan worden de mensenrechten dagelijks geschonden. Ten minste 22 mensen zitten vast omdat ze op vreedzame wijze gebruik hebben gemaakt van hun recht op vrije meningsuiting. Amnesty International noemt het afgelopen jaar zelfs een van de meest dramatische periodes voor mensenrechten sinds de onafhankelijkheid in 1991.

De PvdA wil daarom dat de druk op de regering van Azerbeidzjan wordt opgevoerd en roept op tot onmiddellijke vrijlating van alle politieke gevangenen. In het Europees parlement is er nu ook een meerderheid om met gerichte sancties te komen. Een van de voorstellen is om politici en rechters, die betrokken zijn bij het schenden van de mensenrechten in Azerbeidzjan niet toe te laten in Europa.

De situatie in het land wordt al langer aan de kaak gesteeld door de Internationale Gemeenschap maar er verandert niets. Aan het begin van deze maand is onderzoeksjournalist Khadiha Ismayilova tijdens een gesloten zitting tot 7,5 jaar cel veroordeeld. Vorige maand werd het echtpaar Yunus veroordeeld tot een jarenlange gevangenisstraf nadat ze hadden opgeroepen tot een boycot voor de Europese Spelen. Europarlementariƫr Kati Piri is aanwezig geweest bij het proces en heeft met eigen ogen kunnen zien dat de activisten vernederd werden tijdens het proces.

“Leyla en Arif konden niet met hun advocaat overleggen. Het was voor iedereen duidelijk dat het een absurde aanklacht was en geen eerlijk proces”, aldus Kati Piri.

President Ilham Aliyev pakt iedereen aan die een kritisch geluid laat horen. In AzerbeidzjanĀ  is de vrijheid van meningsuiting en het recht op vereniging een strafbaar feit geworden. “Als Europa kunnen we dit niet laten gebeuren en moeten we alle middelen inzetten om ervoor te zorgen dat de mensenrechten in Azerbeidzjan worden gerespecteerd”, aldus Piri.