Door Kati Piri op 24 april 2015

PvdA-Europarlementariër Kati Piri: ‘Grotere stappen nodig tegen mensensmokkel’

PvdA-Europarlementariër Kati Piri sprak vandaag bij BNR over de EU maatregelen tegen mensensmokkel op de Middellandse Zee. Thijs Baas schreef hierover op de BNR website. Het radio-interview kan je hier terugluisteren.

PvdA-Europarlementariër Kati Piri: ‘Grotere stappen nodig tegen mensensmokkel’

De maatregelen die de EU neemt tegen de mensensmokkel via de Middellandse Zee zijn een stap in de goede richting. Maar ze gaan nog lang niet ver genoeg, zegt Kati Piri, europarlementariër voor de PvdA. 

Piri had liever concrete actie gezien. “Allereerst het redden en bescherming bieden aan vluchtelingen; er zijn extra middelen uitgetrokken voor de grensbewakingsmissie Frontex. Op zich heel goed, maar het mandaat blijft vooral grenzen bewaken en daarmee migranten tegenhouden en niet in eerste instantie het redden van vluchtelingen.”

Europa verhoogt de bijdrage aan het tegenhouden van Afrikaanse bootvluchtelingen naar 9 miljoen euro per maand, zo kwamen de Europese regeringsleiders gisterenavond overeen. Daarnaast wil Europa dat de boten waarmee mensensmokkelaars de vluchtelingen de Middellandse Zee overvaren, zo snel mogelijk vernietigen. Ook Mensenrechtenorganisaties noemen de uitkomst van de EU-top halfslachtig en teleurstellend.

Piri vindt de EU-focus op de Italiaanse kust achterhaald, nu verreweg de meeste ongelukken met vluchtelingenboten op de Middellandse Zee op volle zee gebeuren. “Helaas biedt de huidige oplossing daar geen soelaas voor. Het gaat om boten die sowieso al niet zeewaardig zijn, een van de oorzaken waarom heel veel mensen die tocht überhaupt niet overleven

Kati Piri

Kati Piri

Kati Piri (1979) is vicepresident van de S&D-groep op buitenlandse zaken, burgerlijke vrijheden, mensenrechten en defensie. Kati is lid van de commissie Buitenlandse Zaken en van de commissie Burgerlijke vrijheden en Mensenrechten. Daarnaast is ze onderdeel van de EU-Turkije commissie. Hiernaast is ze de Internationaal Secretaris in het partijbestuur van de Partij van de Arbeid.

Meer over Kati Piri