Raadsgebouw is veranderd in een schandvlek voor EU door uitbuiting bouwvakkers

Raadsgebouw is veranderd in een schandvlek voor EU door uitbuiting bouwvakkers

Bij de constructie van het nieuwe kantoor van de Europese Raad zijn verschillende bouwvakkers uitgebuit, blijkt uit onderzoek van de Belgische krant De Standaard. Bouwvakkers uit allerlei Europese landen zijn zonder contract aan het werk gezet door onderaannemers, hebben hun salaris niet ontvangen en waren niet verzekerd tegen ongevallen.

Ik wil, samen met de Vlaamse sociaal-democratische Europarlementariër Kathleen van Brempt, dat de uitgebuite bouwvakkers compensatie moeten krijgen en dat maatrelen worden getroffen om dit in de toekomst te voorkomen.

Deze misstanden bij het Raadsgebouw zijn symptomatisch voor wat er in de hele bouwsector gebeurt.

Deze misstanden bij het Raadsgebouw zijn symptomatisch voor wat er in de hele bouwsector gebeurt. Met een wildgroei aan onderaannemers wordt uitbuiting verhuld. Het bouwbedrijf dat de aanbesteding wint moet verantwoordelijk worden gemaakt voor de hele keten.

“Het is gênant dat Europese regels over arbeidscontracten en sociale zekerheid zijn geschonden bij wat een toonaangevend gebouw voor Europa had moeten zijn,” zegt Kathleen van Brempt (sp.a).Als het aan Van Brempt en mij ligt moet de Europese Unie zelf ook in actie komen. “We voelen de morele verplichting om na te trekken welke Bulgaarse, Portugese en Moldavische bouwvakkers hier zijn uitgebuit en hoe hun geleden schade gecompenseerd kan worden,” zegt Kathleen van Brempt.

Samen met Van Brempt roep ik de Europese Commissie en de Europese Raad op in een brief op om deze maatregelen te nemen.

Als wij het wilde westen in de bouw willen beteugelen moet er een Europese bouwplaats ID-kaart komen. Dan kan er gehandhaafd worden op wie er op de bouwplaats mag werken,

Samen met Van Brempt roep ik de Europese Commissie en de Europese Raad op in een brief op om deze maatregelen te nemen. De oproep wordt gesteund door Europarlementariërs uit verschillende Europese landen.