Reuten: FIFA en UEFA, dwing de OranjeLeeuwinnen niet tegen Belarus te spelen

Reuten: FIFA en UEFA, dwing de OranjeLeeuwinnen niet tegen Belarus te spelen

Belarus moet volledig worden uitgesloten van het internationale voetbal. Dat stel ik, samen met 45 Europarlementariërs uit 17 landen, vandaag in een brief aan FIFA-voorzitter Infantino en UEFA-voorzitter Čeferin. Op 28 juni moeten de OranjeLeeuwinnen het, ondanks terecht verzet van de KNVB, opnemen tegen Belarus.

Lees de brief hier >

Onze OranjeLeeuwinnen hadden het absoluut bij het rechte eind toen zij op 12 april weigerden tegen Belarus te spelen. Het regime van Loekasjenka is volledig medeplichtig aan Poetins verschrikkelijke invasie van Oekraïne en moet op exact dezelfde manier worden behandeld als het Kremlin.

Het gebrek aan actie van FIFA en UEFA is onacceptabel. Door terug te deinzen voor duidelijke beslissingen, legitimeren voorzitters Infantino en Čeferin het regime in Minsk. Er is maar één optie: alle Belarussische club- en landenteams vandaag nog tot nader order uitsluiten van het internationale voetbal.

De internationale voetbalwereld heeft de plicht Belarus net zo sterk te isoleren als Rusland, dat al op 28 februari door de FIFA en de UEFA werd geschorst. Terwijl de Oekraïners vechten voor hun leven, mogen wij niet toestaan dat dictators als Loekasjenka de prachtige voetbalsport misbruiken om hun agressie te normaliseren.

Vanavond speelt Belarus in de Nations League tegen Slowakije.

 

CC Ailura