Roep oorlogsmachine Poetin definitief halt toe

Roep oorlogsmachine Poetin definitief halt toe

De EU moet alles op alles blijven zetten om Poetins agressie en opmars in Oekraïne te stuiten. Daarvoor zijn de versteviging van de huidige sancties, de verstrekking van alle mogelijke defensieve hulp aan Kyiv en het versterken van onze strategische autonomie binnen de NAVO onmisbaar.

Dit is niet het moment voor twijfel. Poetin heeft aangetoond nergens voor terug te deinzen. Onze leiders moeten nu politieke moed tonen. De huidige sancties raken de Russische economie nog niet hard genoeg om Poetin aan het wankelen te brengen. Rusland zet zijn energiebeleid tegen ons in als geopolitiek wapen en betaalt de bommen op Oekraïne met de opbrengst van onze energie-import. Het is daarom noodzakelijk om Poetin zijn grootste troef uit handen te slaan door de invoer van Russische olie en gas zo snel mogelijk volledig en definitief te stoppen. Dit is het moment om vol in te zetten op groene energie.

Meer directe steun Oekraïne
Het effect van deze sancties op de Russische opmars in Oekraïne is indirect. We moeten meteen meer directe steun moeten bieden. Oekraïne heeft ons harder nodig dan ooit. Zeker nu Rusland steeds vaker luchtbombardementen inzet, ook tegen onschuldige burgers, is het letterlijk van levensbelang dat we de Oekraïense luchtmacht en defensie met alle denkbare creativiteit optimaal versterken. Bovendien verdienen de Oekraïners alle mogelijke humanitaire en economische hulp.

Strategisch Kompas- en defensiepakketten
Ook voor de EU betekent Poetins oorlog een directe dreiging. Rusland moet daarom een centrale plaats moet innemen in de Strategisch Kompas- en defensiepakketten die donderdag en vrijdag worden besproken door de EU-leiders in Versailles. Ruslands invasie van Oekraïne is het keiharde bewijs voor het belang van onze gezamenlijke defensie. Nu moeten we doorpakken. Onze bijdrage aan defensie moet niet alleen omhoog, we moeten het vooral slimmer aanpakken door veel meer binnen EU-verband te doen in nauwe afstemming met de NAVO. Daarnaast moeten we de NAVO verstevigen, zeker aan de Russische grens, en bereid zijn onze bondgenootschappen met Moldavië en Georgië te verdiepen.


Tijdelijke beschermingsrichtlijn Oekraïense vluchtelingen
Tot slot leidt deze oorlog ertoe dat miljoenen mensen huis en haard moeten verlaten en een veilig heenkomen zoeken in de EU. De Europese lidstaten besloten daarom terecht om de ‘tijdelijke beschermingsrichtlijn’ te activeren. Oekraïense vluchtelingen hebben hierdoor niet alleen recht op verblijf in de EU, maar ook op werk, onderwijs en sociale zekerheid. Het is nu van belang dat alle EU-landen hiervoor de nodige capaciteit vrijmaken. Ook moet er een snelle en veilige oplossing komen voor de tijdelijke inwoners van Oekraïne, die niet onder deze richtlijn vallen.

Eenheid blijft ons machtigste wapen. Wij moeten er alles aan doen Poetins oorlogsmachine een halt toe te roepen.