Sancties Rusland: Europees Parlement zet regeringsleiders verder onder druk

Sancties Rusland: Europees Parlement zet regeringsleiders verder onder druk

Terwijl de eensgezindheid van de eerste rondes van sancties steeds verder onder druk staat, geeft het Europees Parlement een boodschap van eendracht.

Thijs Reuten: “De discussie om Russische kolen te blokkeren is een achterhoedegevecht zonder grote gevolgen voor de Russische economie. Daarom is de roep van het Parlement om ook olie en gas uit te sluiten essentieel. Alleen zo hebben we echt impact op het verloop van de oorlog.”

Ook wil het Parlement hoofdsteden onder druk zetten door publiek te maken hoeveel Russische tegoeden iedere EU lidstaat heeft bevroren.

Paul Tang:

“Nederland ging pas lopen na publieke verontwaardiging over de slakkengang waarmee tegoeden werden bevroren. Een wekelijkse publicatie van statistieken per lidstaat zal ervoor zorgen dat het kabinet het hoofd bij de les houdt. Tegelijk zijn er voor landen als Cyprus – dat de meeste Russische investeringen ter wereld herbergt – helemaal geen data beschikbaar. Publicatie van statistieken plaatst hen in de schijnwerpers. De Europese Commissie wil deze informatie niet verzamelen en publiceren, maar na aandringen van het Parlement moeten ze wel aan de slag.”

Thijs Reuten:

“We kunnen geen uitzonderingen meer maken voor nationale belangen door bepaalde sectoren uit te sluiten of sluipweggetjes te zoeken. Het is onvermijdelijk dat deze sancties ook gevolgen hebben voor Europeanen. Dat moeten we zo goed mogelijk opvangen. Maar het staat buiten kijf dat we nu alles moeten doen om de Oekraïners te ondersteunen en Poetins verschrikkelijke oorlog te stoppen.”