Door op 18 mei 2015

Schijnconstructies tasten veiligheid vliegverkeer aan

Vandaag werd door verschillende media aandacht gevraagd voor de oprukkende schijnconstructies die de veiligheid van het vliegverkeer aantasten. “Het is schrikbarend dat een piloot zich niet durft ziek te melden, omdat hij anders zijn baan kwijt is”, aldus PvdA Europarlementariër Agnes Jongerius.

Zondagavond sprak Jongerius met Europarlementariers Peter van Dalen (ChristenUnie) en Wim van de Camp (CDA) op Radio 1 over schijnconstructies in het vliegverkeer. Jongerius: ‘Goedkoop vliegen is prettig, maar je wilt ook veilig vliegen.’ Uit onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat vooral jonge piloten bij prijsvechters geen traditioneel arbeidscontract meer hebben, maar via constructies werken waardoor ze geen kritische opmerkingen kunnen maken of geen werk kunnen weigeren.

Na incidenten bij Ryanair heeft de Europese Commissie opdracht gegeven tot het onderzoek. Twee jaar geleden bleken op één dag drie vliegtuigen van de prijsvechter nauwelijks voldoende kerosine aan boord te hebben. Piloten durven hun beklag niet te doen, omdat ze anders hun baan kwijt zijn, zei Otjan de Bruijn van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers gisteravond.

Volgens de Universiteit van Gent komen de veiligheidsvoorschriften in het geding. Niet alleen bij Ryanair, maar ook bij Norwegian Airlines begint een piloot met een schuld, die hij aflost door het vliegtuig de eerste twee jaar voor niets te besturen met de zogenoemde pay-to-fly-constructie. Blijkens het onderzoek werkt de helft van het vliegerskorps bij goedkope luchtvaartmaatschappijen op die manier.

Jongerius noemt het bijzonder dat het onderzoek er is gekomen. Want als het om arbeidsomstandigheden gaat, wordt er in Brussel volgens haar al snel geroepen dat maatregelen het vrije verkeer van mensen en goederen aantasten. ‘Ik hoop dat dit onderzoek helpt ook andere soorten van sociale dumping aan te pakken.’

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur is een eigen onderzoek begonnen en wil dat Brussel de arbeidsconstructies aanpakt.

Het volledige artikel van Nanda Troost is te lezen op de website van de Volkskrant. Daarnaast verschenen vandaag ook artikelen over dit onderwerp bij de nrctrouw, telegraaf, parool, powned, metronieuws en nu.nl.