23 maart 2015

Servië: Goed dat er debat is

Door Paul Tang

Het bezoek aan Belgrado was rijk aan zeer uiteenlopende gesprekken. Ik was daar als lid van de EU-Servië-delegatie van het Europees Parlement.

Informeel heb ik gesproken met LGBT-activisten en journalisten, en formeel zijn er gesprekken geweest met premier Vucic, mensenrechtenorganisaties, de Ombudsman, Servische parlementariërs, vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers.

Het land moet een enorme verandering doormaken.

De economie worstelt met de erfenis van staatsbedrijven, zwakke banken en rommelige overheidsfinanciën. En uiteraard ook met de effecten van de crisis.

Politiek is het zoeken naar een nieuwe balans. Premier Vucic overtuigt door te zeggen dat niets Servië kan afbrengen van toenadering tot de EU, ondanks de historische banden met Rusland.

Maar met de partij van Vucic in de meerderheid in het parlement is niet alles pais en vree: , de Ombudsman ligt onder vuur vanuit regeringskringen, journalisten zien zelfcensuur onder subtiele druk vanuit diezelfde kringen, en de emoties over de oorlog liggen aan het oppervlak.

Het getroffen ministerie van Defensie (zie foto) is symbolisch nooit gesloopt of herbouwd.

De discussies met de Servische parlementariërs waren daardoor bij tijd en wijle lastig. Ze horen graag prijzende woorden – die zijn er – maar hebben grote moeite kritiek. Zo had ik een lang en lastig debat over de Ombudsman.

Maar goed, dat debat is er. De Europese Unie kan juist ervoor waken, dat in Servië een nieuwe balans ontstaat. Met een vrije pers, een effectieve Ombudsman, sterke vakbonden, LGBT’s, die ongestoord voor hun seksualiteit kunnen uitkomen. Zo hebben de Servische parlementariërs op mijn verzoek onderschreven, dat er dit jaar weer een Gay Pride in Belgrado moet komen.