13 januari 2015

Stappen naar meer, slimme investeringen

Door Paul Tang

Van Europese integratie wordt vaak gezegd dat het een proces is dat stapje voor stapje vooruit gaat. Hetzelfde is te zeggen over het economisch beleid van de Europese Commissie. Vandaag kondigde Commissaris Moscovici aan dat de Europese 3%-regel voor begrotingsevenwicht wordt versterkt met een clausule voor meer investeringen.

 

Dat is een belangrijk geluid na jaren van eenzijdig beleid gericht op begrotingsevenwicht van lidstaten. Natuurlijk, het is nog niet de maatregel die de kwakkelende Europese economie uit het slop haalt. Daarvoor is de clausule te voorzichtig, en gebonden aan teveel uitzonderingen. Maar net als het investeringsplan van 315 miljard van Juncker, is het één van de maatregelen die eraan bijdraagt dat investeringen weer centraal staan in de economische discussie.

 

Strikt genomen verandert de maatregel niets aan bestaande Europese regels. Het is vooral een verduidelijking van de afspraken. Een lijstje met vijf voorwaarden laat precies zien wanneer meer investeringen zijn toegestaan. Zo moet het geld naar werkelijke investeringen gaan, en moet de afwijking van de 3%-norm binnen vier jaar gecompenseerd worden.

 

De communicatie is dan ook vooral te zien als een uitnodiging voor lidstaten om in het woud van complexe economische regels, de weg te wijzen naar slimme investeringen. Dat geeft hoop, en breekt met de Brusselse reflex van wijzen op begrotingsvoorzichtigheid. Ook is het voor landen als Duitsland en Nederland een aanmoediging om broodnodige investeringen nu, en niet later, te doen. In die zin kan de aankondiging straks misschien toch nog een grote stap blijken.