Stop belastingparadijs Nederland

Stop belastingparadijs Nederland

Precies een maand voor de verkiezingen lanceert een brede coalitie van maatschappelijke organisaties de campagne Stop Belastingparadijs NL. De Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur en daarmee de komst van een nieuw kabinet. Hét moment dus om onze progressieve belastingplannen te lanceren.

Leuker kunnen we het niet maken: Nederland is nog steeds een belastingparadijs. Per seconde ontwijken bedrijven dankzij Nederland zo’n 1.000 euro aan belasting. 1.000 euro per seconde!

Landen verliezen hierdoor jaarlijks miljarden. Geld dat harder dan ooit nodig is om de coronacrisis het hoofd te bieden. Dit kan zo niet langer, en dat vinden ook ActionAid, Tax Justice Nederland, Oxfam Novib, Vakbond FNV, SOMO, Both Ends, TNI. Onze boodschap luidt: Stop belastingparadijs Nederland.

https://www.youtube.com/watch?v=QGDdU1Vk-eU&feature=emb_title

Drie concrete voorstellen

Kunstmatige constructies, opgetuigd door multinationals om via Nederland belasting te ontwijken komen helaas nog op grote schaal voor. “Nederland staat op de derde plaats van belastingparadijzen wereldwijd. Juist in deze tijd waarin overheden kampen met grote tekorten, moeten we werk maken van belastingontwijking”, vertelt Arnold Merkies van Tax Justice Nederland.

Met hulp van belastingexperts stelden we een manifest op met drie concrete voorstellen om het Nederlandse belastingklimaat aan te pakken. Internationale samenwerking is cruciaal. Daarnaast moet Nederland stappen zetten om zijn rol als doorsluisland te beëindigen en werken aan meer transparantie. Grote bedrijven moeten openbaar maken hoeveel belasting ze in Nederland betalen.

De rekening eerlijk verdelen

Multinationals betalen nauwelijks mee, “terwijl zij wel profiteren van de veiligheid, ons kwalitatieve onderwijs en hoogwaardige zorg”, vult Tuur Elzinga van FNV vlot aan. “Multinationals moeten eerlijk meebetalen aan agenten in de wijk, leerkrachten voor de klas en handen aan het bed.”

Nederland wijst andere Europese landen graag op financieel wangedrag, maar ondertussen beroven wij ze van broodnodige belastinginkomsten. Multinationals sluizen nog altijd winsten weg uit en via Nederland. Met onze voorstellen kunnen we de rekening weer eerlijk verdelen.

Ook Gijs Verbraak van ActionAid is het daarmee eens. “Ontwikkelingslanden lopen door belastingontwijking via Nederland meer dan 1.8 miljard euro per jaar mis. Dit betekent veel minder geld voor cruciale publieke voorzieningen. Het is van groot belang dat Nederland haar belastingbeleid eerlijker maakt zodat ontwikkelingslanden genoeg inkomsten hebben om de coronacrisis het hoofd te bieden.

De campagne Stop Belastingparadijs NL start vandaag met een petitie. Op 4 maart overhandig ik samen met alle partnerorganisaties de petitie en het manifest aan de politieke partijen met de aanbeveling de aanpak van belastingparadijs Nederland op te nemen in het regeringsbeleid na de Tweede Kamerverkiezingen.

Meer informatie op www.stopbelastingparadijs.nl, waar je ook de partijprogramma’s met elkaar kan vergelijken.