Stop speculatie op de energiemarkt

Stop speculatie op de energiemarkt

We zitten middenin een energiecrisis. Aanstaande vrijdag komen de Europese regeringsleiders bij elkaar in Praag om te praten over maatregelen om de crisis te lijf te gaan. “Er liggen goede ideeën op tafel, maar wat mij betreft gaan ze nog niet ver genoeg”, vindt Mohammed Chahim. “Daarom stemden we zojuist in het Europees Parlement voor een resolutie over strengere maatregelen.”

Namens de sociaaldemocraten onderhandelde ik over deze gezamenlijke resolutie van de politieke groepen S&D, RENEW en EPP. Samen roepen we op een prijsplafond in te voeren op geïmporteerd pijplijngas, speculatie en manipulatie op de gasmarkt tegen te gaan en ook willen we meer transparantie over de prijzen op de energiemarkt.

Dankzij ons als sociaaldemocraten is daarnaast ook in de resolutie verwerkt dat er meer aandacht moet komen voor de sociale impact van de energiecrisis.

Kwetsbare huishoudens compenseren

De inkomsten die we ophalen door de solidariteitsbijdragen uit de fossiele industrie en door het belasten van de toevalswinsten van energiebedrijven, moeten we gebruiken om kwetsbare huishoudens te compenseren.

Daarnaast kunnen we, om in de stijgende levenskosten tegemoet te komen, ook tijdelijk stoppen met BTW heffen over essentiële voedingsproducten.

Normaliseer de gasprijs

Om de hoge energieprijzen tegen te gaan, moeten we ook de manipulatie en speculatie op de gasmarkt aanpakken. Bij te hoge prijsschommelingen op de gasmarkt, zouden we gewoon de handel stop moeten zetten zodat de prijs kan normaliseren.